Nawrez-ul, sărbătorit de filialele UDTTMR în cinstea primăverii

443
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR) a organizat, în cadrul mai multor filiale locale, o serie de manifestări dedicate Sărbătorii venirii primăverii - Nawrez-ul.


Prima activitate dedicată Sărbătorii venirii primăverii a avut loc la Murfatlar, miercuri, 21 martie, zi în care în lumea turcică se sărbătorește Nawrez-ul. Au urmat în zilele următoare activități la Techirghiol, Tulcea, Constanța, Medgidia, Mangalia.


În cadrul evenimentelor, copiii care frecventează cursurile Școlii Comunitare din cadrul UDTTMR au recitat poezii dedicate primăverii, iar ansamblurile uniunii au prezentat dansuri tradiționale tătărești. Nu a lipsit nici tradiționalul colind de Nawrez, interpretat, de asemenea, de elevii Școlii Comunitare, iar despre semnificația acestei sărbători au vorbit prof. Ghiuner Akmolla, prof. Neriman Ibraim, drd. Metin Omer.


Nawrez-ul este o sărbătoare a cărei vechime depășește 5.000 de ani și este considerată "ziua cea nouă", când dă colțul ierbii, vremea se încălzește și întreaga natură se trezește la o nouă viață. Altfel spus începe un an nou. Numeroase legende s-au țesut de-a lungul timpului pe marginea semnificațiilor acestei sărbători. Dintre ele, cea mai cunoscută este legenda Erghenekonului. 


Potrivit acesteia, în urmă cu mii de ani, datorită unei catastrofe naturale, oamenii au rămas închiși între zidurile unor munți foarte înalți, imposibil de escaladat. În fața acestei situații nu puteau face altceva decât să-și continue viața. În acest spațiu în care s-au stabilit involuntar ei au găsit zăcăminte de cărbuni și minereuri pe care le-au prelucrat, au crescut animale, ducând astfel o viață normală. Legenda spune că tot exploatând minereurile, peretele muntelui s-a subțiat și un lup a fost văzut ieșind. I-au luat urma lupului și mare le-a fost mirarea și bucuria că au putut să iasă și ei prin acel loc. Acea zi a corespuns cu ziua de 21 martie.


Săritul peste foc, aruncatul frunzelor de măslin în apa mării, serbări câmpenești, dar și vopsitul ouălor și grâul încolțit, toate acestea sunt obiceiuri ce țin de sărbătorirea Nawrez-ului.


Un loc aparte îl ocupă și colindul, tradiție care se păstrează și astăzi la turcii și tătarii din Dobrogea. De asemenea, se obișnuiește ca la colindat copiii să plece cu o creangă pe care o împodobesc cu batiste sau marame de diferite culori, lucrate manual.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8352 secunde