Năvodărenii sunt așteptați duminică la urne

5437
Năvodărenii sunt așteptați duminică la urne - c95fb5808427c136e697d4bdc6676de3.jpg
Locuitorii orașului Năvodari sunt așteptați duminică la urne pentru a-și spune punctul de vedere, prin referendum, cu privire la obiectul de investiție "Centrul de Gospodărire Deșeuri Industriale".
Năvodărenii urmează să se pronunțe prin "DA" sau "NU" la întrebarea: "Sunteți de acord cu înființarea pe teritoriul orașului Năvodari a unui Centru de Gospodărire Deșeuri Industriale și de orice altă natură?".
Ziarul "Cuget liber" vă prezintă câteva informații utile privind derularea referendumului din 23 de mai.

Număr total de secții de vot: 25.
Număr total de buletine tipărite: 36.200.

Prezența la urne
În ziua referendumului, la ora 7.00, președintele biroului electoral al fiecărei secții de votare, în prezența celorlalți membri, verifică urnele, existența listelor electorale, a buletinelor de vot și a ștampilelor, după care închide și sigilează urnele, aplicând ștampila de control a secției de votare.
De asemenea, președintele este obligat să asigure aplicarea ștampilei de control pe buletinele de vot, pe ultima pagină a acestuia, care va rămâne albă. Scrutinul se va deschide la ora 8.00 și se va închide la ora 20.00.
Potrivit președintelui Biroului Electoral de Circumscripție, Viorica Târșoagă, rezultatele referendumului vor fi centralizate în cursul nopții de duminică. Ulterior, acestea vor fi transmise Prefecturii Constanța și Autorității Electorale Permanente pentru validare.

Reguli în secțiile de vot
În sala de vot, fiecare participant va prezenta biroului electoral buletinul de identitate, actul de identitate sau adeverința care ține loc de act de identitate. Alegătorii trebuie să știe că nu pot vota decât dacă se prezintă cu unul dintre documentele de identitate amintite mai sus. De asemenea, ei trebuie să aibă domiciliul stabil sau reședința în Năvodari.
Participanții la referendum își vor exprima voința în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ștampila "Votat" numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opțiunii lor.
După ce au votat, participanții trebuie să îndoaie buletinul de vot, astfel ca pagina albă, care poartă ștampila de control, să rămână în afară, după care îl vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.
Președintele poate să ia măsuri pentru ca staționarea celui care votează în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
Prezența oricărei persoane în cabinele de vot în afara celei care votează este interzisă.
Participantul la referendum, care, din motive temeinice, con-statate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, în scopul de a-l ajuta.

Urna specială
Potrivit Legii nr. 3/2004, pentru persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, la cererea celor aflați în această situație sau la cererea organelor de conducere ale instituțiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, în care cei netransportabili se află internați, președintele biroului electoral al secției de votare desem-nează din cadrul biroului un număr de membri care se deplasează cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află cel în cauză, pentru a se efectua votarea.
Potrivit președintelui Viorica Târșoagă, până vineri după-amiază, Biroul Electoral de Circumscripție de la Năvodari nu a înregistrat decât două cereri în acest sens, venite din partea a două persoane fizice. De ase-menea, Viorica Târșoagă a preci-zat că astfel de cereri se pot depune inclusiv în ziua referen-dumului la biroul secției de votare la care alegătorul a fost arondat sau la directorul instituției sanitare sau de ocrotire socială.
***
Pentru validarea referendumului este necesară prezența la urne a jumătate plus unu din numărul de alegători cu drept de vot.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1142 secunde