Muzeul de Istorie, pe un BUTOI CU PULBERE! Deputatul Florin Gheorghe "aruncă în aer" rezultatul concursului de directorat!

Miercuri, 11 Februarie 2015
2601
Scandalul care vizează obținerea funcției de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța de către Gabriel Custurea în urma unui concurs controversat a ajuns la nivel înalt. Ancheta ce urmează să aibă loc vine ca urmare a sesizării formulate de un parlamentar constănțean, care solicită ministrului Culturii să nu valideze rezultatul concursului pentru funcția de director.

Deputatul UNPR Florin Gheorghe l-a interpelat pe ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, în legătură cu neregulile grave care au fost semnalate la concursul pentru obținerea funcției de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

"Am aflat și eu cu mare neplăcere despre condițiile în care s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și despre cum câștigătorul concursului era cunoscut înainte de a se desfășura interviul. Nu am putut să rămân pasiv, mai ales pentru faptul că acest concurs a fost deturnat chiar cu concursul senatorului Puiu Hașotti, unul dintre cei care, până mai ieri, se bătea cu pumnii în piept că luptă pentru depolitizarea funcțiilor publice. Domnul Hașotti nu s-a dezmințit nici de această dată că nu a scăpat de apucăturile pe care le-a deprins în perioada de dinainte de 1989. I-am solicitat domnului ministru Vulpescu să demareze, de urgență, investigații în legătură cu toate concursurile care s-au desfășurat în ultimul timp la Muzeul de Istorie din Constanța și să nu valideze rezultatul concursului pentru funcția de director. Nu am tolerat și nu voi accepta ca oamenii politici, de la niciun partid, fie că se află la putere sau în opoziție, să-și impună oamenii de casă în instituții publice, pe ușa din spate, indiferent de competența sau performanțele acestora. Aștept de la domnul ministru Vulpescu și soluții legislative, prin care să înlăturăm definitiv orice posibilitate de a mai politiza concursurile și funcțiile din instituțiile publice. În ceea ce privește comportamentul domnului senator Hașotti, eu nu mă pronunț, dar am convingerea că alegătorii din Constanța au tras deja concluziile potrivite", a declarat deputatul constănțean Florin Gheorghe.

Informațiile despre organizarea acestui concurs au ajuns deja la ministrul Culturii, astfel că este posibil ca, în scurt timp, la Constanța să sosească o echipă care să verifice modalitatea prin care Gabriel Custurea a obținut funcția de director.

Concurs transformat într-un "circ colectiv"

Reamintim că, în cursul lunii ianuarie, a avut loc concursul pentru ocuparea funcției de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în urma căruia a fost desemnat câștigător Gabriel Custurea. De partea cealaltă, contracandidatul său, dr. Constantin Scurtu, director al Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I", filiala Constanța, total nemulțumit de procedura de desfășurare a interviului, a depus, în termenul legal, o contestație pentru a trage un semnal de alarmă față de modul în care s-a des-fășurat concursul. În plus, într-un interviu acordat ziarului "Cuget Liber", Constantin Scurtu reclama faptul că acel concurs s-a transformat într-un "circ colectiv".

"Contestația mea are drept obiect, cu argumente, faptul că nu am putut să-mi susțin proba de interviu, la fel cum a fost îndreptățit colegul meu, domnul Custurea. Eu nu am avut parte de o atmosferă relaxată și de același tratament. Până la urmă, nici nu mă interesa asta, ci să-mi prezint punctul de vedere și cum pot să contribui la îmbunătățirea imaginii muzeului, la refacerea credibilității acestei instituții și mai ales cum putem aduce muzeul în secolul XXI. Tot ce afirmam eu că este alb se transforma în negru și invers. Nu aveam un punct diferit de al lor, dar nu trebuia să-l exprim. Prima persoană care a intervenit fără să ceară voie și fără să mă lase să-mi termin ideea vizavi de organizarea expoziției permanente a fost Valentina Voinea. În clipa următoare, a cerut cuvântul domnul Puiu Hașotti, care nu s-a mai oprit în a susține că 90% trebuie să fie arheologie și că nu avem patrimoniu suficient pentru a ilustra și celelalte epoci. L-am simțit contracandidatul meu 100%", spunea dr. Constantin Scurtu. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1956 secunde