Ministrul Adrian Țuțuianu, declarații la baza Mihail Kogălniceanu:

"Misiunile NATO cresc viteza de răspuns la amenințările și provocările de securitate"

258

Articole recomandate

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a fost prezent, ieri, în județul Constanța, la ceremonia de certificare a Forțelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF) dislocate la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu pentru poliție aeriană. Printre altele, el a declarat că misiunile NATO de acest gen cresc viteza de răspuns la amenințările și provocările de securitate în curs de dezvoltare.

"Am dorit să fiu prezent, astăzi, aici, ca semn al aprecierii mele față de misiunile complexe pe care le executați în Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, misiuni care vor contribui la dezvoltarea capacității de reacție și a celei de descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene române și cele canadiene. Accentuez conceptul de descurajare, pentru că el trebuie înțeles în adevăratul sens. Din păcate, anul 2014 a însemnat o schimbare fundamentală a paradigmei de securitate de pe întreg continentul european. Impactul direct și semnificativ și-a făcut simțită prezența la nivel global. Însă, pe flancul estic al Alianței, impactul și implicațiile sunt mult mai profunde și complexe. În acest context, această misiune demonstrează vigilența NATO, dar și creșterea vitezei de răspuns la amenințările și provocările de securitate în curs de dezvoltare și diversificare", a afirmat ministrul Adrian Țuțuianu.

Ministrul Apărării Naționale a apreciat, de asemenea, că situația de securitate din zonă necesită măsuri corespunzătoare, Alianța Nord Atlantică având în curs de implementare o serie de strategii adecvate.

"Situația geopolitică în regiunea țării noastre este una complicată care necesită un set de măsuri adecvate. Alături de misiunile de poliție aeriană, sunt și alte măsuri care vizează întărirea securității în zonă, printr-o prezență înaintată adaptată a forțelor Aliate în structurile multinaționale înființate pe teritoriul național. Am în vedere comandamentul Diviziei multinaționale Sud-Est și Unitatea de integrare a forțelor NATO din București și Brigada multinațională de la Craiova (MND-SE HQ, MN-BDE și NFIU), dar și exercițiile comune desfășurate în Marea Neagră", a subliniat ministrul.

v v v

Adrian Țuțuianu a reliefat și faptul că România este unul dintre membrii NATO care au înțeles necesitatea stringentă a reconfigurării bugetelor apărării și înscrierea acestora pe o tendință ascendentă.

În finalul alocuțiunii, ministrul Apărării naționale a subliniat continuitatea colaborării româno-canadiene, pe segmentul forțelor aeriene, considerând-o plină de substanță, în acest sens amintind și exercițiul româno-canadian din anul 2014, DACIAN FLAG, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, la care partenerii noștri au participat cu șase aeronave CF-18 Hornet, dar și în exercițiul româno-canadian din anul 2016, care a avut loc tot la Constanța, unde aceștia au participat cu patru aeronave de tipul CF-18 Hornet.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8087 secunde