Ministrul Justiţiei, Stelian Ion: „Nu voi abuza de autoritatea pe care mi-o dă Constituţia asupra procurorilor”

1469
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion: „Nu voi abuza de autoritatea pe care mi-o dă Constituţia asupra procurorilor” - fondstelianionprioritati-1609957195.jpg

Articole de la același autor

Noul ministru al Justiţiei, constănţeanul Stelian Ion, a vorbit, recent, despre planurile pe care le are pentru anul 2021. Acesta a abordat mai multe subiecte, iar unul dintre ele este întărirea rolului CSM. Stelian Ion crede că legătura dintre Ministrul Justiţiei şi CSM trebuie să fie una foarte strânsă, pentru că doar aşa poate apărea succesul.

„Din punctul meu de vedere este necesară o întărire a rolului CSM în raport cu rolul ministrului Justiţiei. Din punct de vedere al procedurii actuale rolul ministrului Justiţiei este cel mai important. Acum sunt eu ministrul Justiţiei, dar în trecut au fost alţii şi pe viitor vor veni alţii. Trebuie să construim o procedură, astfel încât indiferent cine ar ocupa această funcţie să existe un control reciproc al puterilor şi un echilibru. Pe mine mă interesează foarte mult ca CSM-ul să aibă un fel de drept de veto faţă de anumite propuneri ale ministrului Justiţiei. Mi se pare corect ca ministrul să facă această lecţie şi să facă şi propuneri de revocare, dar în acelaşi timp este foarte important şi rolul CSM-ului şi de asemenea şi rolul preşedintelui României. Sper să nu mai primim critici din partea Comisiei de la Veneţia sau din partea altor entităţi internaţionale”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul Stelian Ion a vorbit şi despre schimbarea procurorilor. Constănţeanul nu este de acord cu întreruperea mandatelor acestora până ce ele nu sunt finalizate. Ministrul Justiţiei spune că schimbarea procurorilor nu este o decizie de bun augur.

„Să schimbi procurorii generali la fel de des cum schimbi miniştrii, este o chestiune nesănătoasă. Nu voi abuza de autoritatea pe care mi-o dă Constituţia asupra procurorilor. Voi căuta colaborare cu aceşti procurori şi sunt convins că o voi găsi. În spaţiul public sunt tot felul de contestaţii şi există tot felul de interese pe această zonă a justiţiei. Pe mine mă interesează să văd cum decurge această colaborare şi în funcţie de cum se derulează lucrurile să luăm decizii, nu să mergem pe ideea de a schimba procurorii. Este bine să ai procurori care să îşi ducă mandatul până la capăt, de aceea îmi propun să facem această lecţie. În cazul în care legislaţia nu se modifică voi face în aşa fel încât să ţin cont de avizul CSM. Ministrul Justiţiei poate retrage în urma unui aviz negativ din partea CSM acea propunere, înainte ca preşedintele să semneze numirea”, a mai spus Stelian Ion.

Pentru ca Ministerul Justiţiei să funcţioneze la capacitate maximă, Stelian Ion spune că este necesară o eventuală modificare a unor articole din Constituţia României.

„În programul de guvernare nu sunt precizate exact care ar fi modificările Constituţiei. Au fost discuţii legate de numirea judecătorilor la Curtea Constituţională pentru că, în prezent, toţi aceşti judecători sunt numiţi politic. Nu există un echilibru, dacă avem în vedere şi separaţia puterilor în stat, în sensul că autoritatea judecătorească nu are un cuvânt de spus cu privire la aceste numiri. O variantă ar fi ca fiecare putere în stat să desemneze câte trei judecători. Au mai fost discuţii în spaţiul public legate de criteriile pe care să le îndeplinească un judecător cum ar fi să nu fi făcut parte dintr-un partid politic în ultimii 9 ani de zile sau să nu fi făcut parte din organele de conducere al vreunui partid politic. În această perioadă, în Parlament se va construi o comisie care să pună în discuţie aceste aspecte de revizuire a Constituţiei şi măcar într-o perioadă rezonabilă de timp cred că vom putea să avem un proiect efectiv de revizuire”, a concluzionat Stelian Ion. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4836 secunde