Milioane de euro, sprijin guvernamental pentru refacerea economiei. "Să trecem cât mai repede peste criză"

195
Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, la Constanța că firmele mici și mijlocii vor putea beneficia de sprijin financiar pentru a trece cu bine peste perioada de criză economică provocată de restricțiile din timpul pandemiei cu noul coronavirus. Este vorba despre granturi și împrumuturi nerambursabile pe care întreprinderele mici și mijlocii le vor putea accesa, în perioada următoare.

"În cadrul ședinței de Guvern de săptămâna aceasta, am adoptat foarte multe acte normative din programul de relansare economică, pe care l-am lansat public pe data de 1 iulie. În primul rând, am aprobat noile condiții legale privitoare la programul Noua Casă, cu o creștere a plafonului până la 140.000 de euro, ținând cont de evoluția prețului pe metru pătrat, și alte modificări.

De asemenea, am aprobat Ordonanța de Urgență care pune în practică programul de granturi pentru companiile mari, în baza schemei de ajutor de stat, care a fost aprobată de Comisia Europeană. Practic, companiile mari vor putea să apeleze la Exim Bank, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, astfel încât să beneficieze de credite pentru investiții și de credite pentru capital de lucru, garantat într-un procent de până la 80%", a declarat primul-ministru.

Ajutor pentru afacerile afectate de pandemie

Potrivit acestuia, a fost aprobat și actul normativ care permite supracontractarea de granturi de către întreprinderile mici și mijlocii, în cadrul Programului Operațional Regional axa 2.1 și 2.2.

"Este vorba de categorii de granturi de diferite tipuri, granturi între 50.000 și 200.000 de euro, între 200.000 de și 1 milion de euro și granturi între 1, 5 și 6 milioane de euro. Toate aceste granturi în cadrul POR vor fi acordate la un nivel crescut, cu o alocare extrem de consistentă pentru a putea susține diferitele categorii de întreprinderi mici și mijlocii. Este bine de știut și faptul că toate aceste granturi sunt suplimentare față de miliardul de euro pe care l-am obținut prin realocarea fondurilor de la alte programe, care va fi derulat prin Ministerul Economiei, și care va conține și granturile pentru capitalul de lucru pentru domeniile afectate de restricții, precum și un pachet de 550 de milioane de euro, pentru alte tipuri de activități economice, în special cele care au fost afectate de criză", a anunțat Ludovic Orban.



Granturi pentru antreprenorii de la țară


Guvernul intenționează să susțină și persoanele care intenționează să dezvolte companii în mediul rural.

"Am adoptat un program important pe economie socială, de granturi pentru antreprenoriat rural. Sunt granturi de până în 200.000 euro, pentru cei care vor să pună pe picioare afaceri în domeniul rural, cu un plafon de 200 milioane de euro. Am adoptat extrem de multe acte normative care fac parte din programul de relansare economică și care urmărește să stimuleze investiții, să susțină investițiile companiilor private, să asigure capital pentru companii, astfel încât să trecem cât mai repede peste criză și să reușim să susținem toate firmele care au nevoie de sprijin guvernamental", a mai spus premierul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2811 secunde