MAE a transmis către AEP o listă suplimentară de 270 de secții de votare în străinătate

114
MAE a transmis către AEP o listă suplimentară de 270 de secții de votare în străinătate - vot2-1570867337.jpg
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă o listă suplimentară cu 270 de secții de votare în străinătate, în completarea celor 444 de secții transmise la începutul lunii octombrie, aprobate deja AEP.


"Astfel, până în prezent, MAE a propus un număr de 714 secții de votare care vor fi organizate în străinătate pentru organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate. Misiunile diplomatice și oficiile consulare continuă demersurile pentru identificarea unor spații adecvate și pentru obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale. Pe baza dialogului cu șefii de misiuni, MAE estimează că la alegerile pentru Președintele României din luna noiembrie vor fi înființate peste 800 de secții de votare în străinătate", au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă.


Țările în care vor fi cele mai multe secții de votare la prezidențiale 2019
Printre țările în care vor fi organizate cele mai multe secții de votare se numără: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franța (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveția (8).


MAE reamintește că termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea către AEP a propunerilor de secții de votare în străinătate este 19 octombrie, potrivit sursei citate.




Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, MAE are atribuții administrativ-organizatorice în pregătirea și desfășurarea procesului de votare în străinătate.


Astfel, MAE transmite eșalonat propuneri pentru înființarea secțiilor de votare în străinătate, iar AEP adoptă sau actualizează după caz lista secțiilor de votare din străinătate în termen de 3 zile de la fiecare comunicare.


Campania electorală pentru prezidențiale a început sâmbătă, 12 octombrie și se încheie pe 9 noiembrie.


Românii din străinătate pot vota și prin corespondență. Pentru această procedură s-au înregistrat 41.003 alegători, iar 38.944 s-au preînregistrat pentru votul la secțiile din afara granițelor României. Votul la secțiile din străinătate se desfășoară pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării.


Prin urmare, la primul tur de scrutin românii din diaspora vor vota între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 12 Octombrie 2019
Stire din Politică-Administrație : Bulevardul Mamaia, mai modern și mai frumos
Pagina a fost generata in 1.5304 secunde