Ludovic Orban a pierdut la CCR. "Nu poate fi desemnat a doua oară ca premier"

236
Ludovic Orban a pierdut la CCR.

Articole de la același autor

Curtea Constituțională a decis, ieri, că Ludovic Orban nu poate fi desemnat a doua oară ca prim-ministru de președintele Klaus Iohannis. Mai mult, CCR a ajuns la concluzia că există un conflict constituțional între Președinție și Parlament.


Premierul desemnat a făcut declarații după ședința plenurilor reunite, amânată din lipsă de cvorum. El a spus că propunerea PNL pentru funcția de premier rămâne Ludovic Orban și a acuzat Curtea Constituțională de partizanat în favoarea social-democraților. 


"De o vreme încoace, orice sesizare a fost tratată partizan de CCR, dându-se dreptate PSD. Atât pe vremea în care Dragnea era președintele Camerei Deputaților, cât și astăzi. Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD. Nu pot să înțeleg pe ce text constituțional se bazează această decizie. CCR se contrazice – invocă o decizie CCR privitoare la un proiect de revizuire a Constituției din 2014, uitând că în 2018 a statuat faptul ca acele pronunțări ale CCR privitoare la inițiative de revizuire care nu au fost adoptate nu pot face parte din jurisprudența CCR", a spus Ludovic Orban.


El a mai adăugat că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui României. 


"Președintele României este persoana publică cu cea mai mare legitimitate. Președintele României a fost ales cu majoritate de două treimi. Ca un fir roșu, de câțiva ani, CCR, prin deciziile pe care le ia, afectează atribuțiile constituționale ale președintelui. Voința cetățeanului nu poate să fie înfrântă. Oamenii vor veni să voteze și sunt convins că cetățenii care s-au săturat de PSD și de modul în care încearcă să feudeze PSD instituțiile statului vor vota. Cu siguranță sunt șanse să ajungem la alegeri anticipate", a mai spus el.


Întrebat fiind, în acest context, ce propunere de premier are PNL, Orban a răspuns: "propunerea de premier a PNL e cunoscută. Știți că decizia Consiliului Național care a fost luată. Primul gând care îmi trece este să declar public că vreau să formez majoritate parlamentară și voi încerca să formez majoritate parlamentară. Decizia de desemnare e la președintele României. Sunt convins că președintele va lua cea mai bună decizie. Conducerea PNL e pregătită pentru orice situație".
La rândul lui, președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, după decizia Curții Constituționale, că nu va desemna un prim-ministru din partea PSD sau din partea unei majorități "create ad-hoc" în jurul PSD pentru că acest lucru ar însemna "o nerespectare a voinței cetățenilor".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Februarie 2020
Stire din Politică-Administrație : PNL nu va renunța la cota unică
Pagina a fost generata in 0.3292 secunde