Lucrările de consolidare a malului străzii Traian ar putea fi reluate abia în luna octombrie

1124
Lucrările de consolidare a malului străzii Traian ar putea fi reluate abia în luna octombrie - 11a21deb4df1908a457e13957bb45377.jpg
Ulterior surpării, în cursul săptămânii trecute, în timpul ploilor abundente, a unei porțiuni de câțiva metri din strada Traian, în zona în care Primăria Con-stanța a autorizat, în 2007, construcția unui nou centru comercial, administrația publică locală nu a făcut nicio declarație pe marginea acestui incident. O explicație s-ar fi impus cu atât mai mult cu cât blocurile A5 și A6, situate în imediata apropiere a zonei menționate, riscă să se prăbușească din cauza crăpăturilor survenite.
Despre acest eveniment, viceprimarul Decebal Făgădău a explicat că Primăria Constanța nici nu va demara vreo acțiune, alta decât repararea drumului (prin decopertare, umplere, tasare și refacerea covorului asfaltic), pentru că, susține el, este așteptată opinia experților. Mai exact, în pofida faptului că investitorul nu a respectat cele două termene de finalizare a lucrărilor (n.r. - luna august 2008 pentru consolidarea malului și luna mai 2009 pentru inaugu-rarea mall-ului), lucrări care aveau drept obiectiv tocmai consolidarea malului străzii Traian, municipalitatea trebuie să stea cu mâinile… la piept pentru cel mult opt săptămâni. În acest interval de timp, conform precizărilor edilului, cei trei investitori trebuie să prezinte Primăriei o expertiză din care să reiasă stabilitatea căilor de acces în sensul în care "ecranul de piloți din zid prezintă sau nu siguranță" și, de asemenea, dacă există un unghi de înclinare a clădirilor din zonă. De remarcat este, în acest context, că viceprimarul Constanței susține că blocurile respective nu au crăpat, totuși, din cauza lucrărilor la consolidarea malului.
Pe de altă parte, menționând că "evident că investitorul susține că nu există nicio problemă", viceprimarul a declarat că din cauza unui litigiu creat între constructor și cei trei investitori ai centrului comercial nu a mai existat un proiect de conservare a lucrărilor. Pe cale de consecință, n-ar fi, deci, exclus, ca tocmai din cauza unui soi de abandonare a lucrărilor malul să se fi surpat.
Cât privește expertiza solicitată de Primărie, aceasta va fi asigurată, se pare, de prof. dr. inginer Romeo Ciortan, una dintre vocile autorizate în acest domeniu, dar plătite de investitori. De reținut este că Ciortan a fost cel care a remarcat că valabili-tatea coloanelor forate din mal a expirat în decembrie 2009.
Cu toate că interesul municipalității, dar mai ales al tuturor constănțenilor care circulă pe strada Traian și al celor care locuiesc în zonă este acela ca investitorii să finalizeze centrul comercial pentru ca proiectul de consolidare a malului să fie dus la bun sfârșit - investiție pe care, oricum, așa cum declara primarul Radu Mazăre în decembrie 2007, Primăria nu și-o permite - lucrările ar putea fi reluate abia din octombrie, chiar și dacă expertiza va fi întocmită până la expirarea termenului de grație de opt săptămâni. Și asta deoarece, se pare, investitorii trebuie să găsească o altă firmă constructoare care să devină parte a proiectului, căci actuala a intrat în faliment, fără însă, a-i informa despre acest aspect și pe investi-tori. De aici și litigiul creat.
În concluzie, urmând "logica" unui… lanț al slăbiciunilor, constănțenii nu vor mai avea motive de panică doar după ce expertiza va fi finalizată, dar dincolo de asta mai ales după ce investitorii vor inaugura centrul comercial terminând astfel și consolidarea taluzului. Despre acest spațiu comercial Mazăre declara în urmă cu aproximativ doi ani și jumătate că el va beneficia de 1.300 de locuri de parcare, dispuse pe cinci nivele: două dintre acestea deasupra străzii Traian, trei dintre ele sub nivelul străzii. El trebuia să fie inaugurat în mai 2009. În ritmul în care au decurs lucrările până la acest moment, însă, este puțin probabil ca investiția să prindă contur într-un viitor foarte apropiat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8029 secunde