Liderii coaliției au semnat noul acord. Premierul și miniștrii nu mai au voie să se atace public

206
Liderii coaliției au semnat noul acord. Premierul și miniștrii nu mai au voie să se atace public - lideriicoalitieipnlusrplusudmr64-1618988975.jpg
Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au semnat marți seară noul acord al coaliției de guvernare, în urma crizei politice izbucnite după demiterea de către premierul Florin Cîțu (PNL) a ministrului sănătății Vlad Voiculescu (USR PLUS). Aceștia au anunțat că mâine va fi propus noul ministru al Sănătății.


„După două zile de discuţii serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei. Formaţiunile politice sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii, suntem o coaliţie bazată de încredere, pe solidaritate”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.


Acordul semnat marți seară de liderii coaliției, în urma crizei declanșate de revocarea fostului ministru al Sănătății, prevede că membrii guvernului nu vor mai avea „poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului”. Documentul, care se numește „Act adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020”, stabilește, de asemenea, că, înainte de a mai revoca un ministru, șeful guvernului va informa partidul care a propus ministrul respectiv, iar propunerea va fi dezbătută în coaliție. Coaliția va avea de acum ședințe în fiecare luni, „pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare”. În privința colaborării în Parlament, acordul introduce posibilitatea ca, pe anumite teme care nu sunt în programul de guvernare, partidele coaliției pot iniția discuții și cu alte partide.


„În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative”, se arată în textul documentului. „Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde există”, potrivit actului adițional.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6749 secunde