Președintele Klaus Iohannis:

"Legile Justiției se pot modifica, dar ele trebuie să îmbunătățească sistemul"

251
Legile Justiției se pot modifica, dar ele trebuie să îmbunătățească independența și eficiența sistemului juridic, a declarat, ieri, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres. 


Precizările președintelui Klaus Iohannis au venit după ce a fost întrebat despre poziția exprimată de cele 12 state partenere cu privire la procesul de amendare a Codului penal și a Codului de procedură penală, Iohannis afirmând că țările care au transmis aceste atenționări au perfectă dreptate. 


"Au perfectă dreptate. Este lucrul pe care eu l-am spus de multă vreme. Legile Justiției se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de așa natură să îmbunătățească independența și eficiența sistemului de justiție. Iar aceste atenționări, sigur, sunt exact lucrurile pe care le spun și eu de multă vreme și lucruri pe care le spun mulți români de multă vreme. Sper să se audă și la PSD", a precizat șeful statului, la reuniunea Consiliului European. 


SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, parteneri și aliați internaționali ai României, au făcut, ieri, apel la toate părțile implicate în modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracționalității și corupției. 


"România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale", se arată în mesajul transmis de aceste țări. 


Totodată, cele 12 ambasade spun că urmăresc cu atenție schimbările la Codurile penal și de procedură penală. 


"Ne menținem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internațională în domeniul aplicării legii și pot afecta negativ lupta împotriva infracțiunilor violente, a infracționalității organizate transfrontaliere, a infracțiunilor financiare și a traficului de droguri și de ființe umane", precizează sursa citată. 


★ ★ ★


Președintele Klaus Iohannis a mai spus că un buget al zonei euro în sine nu este problematic, dacă prin acesta nu se creează o nouă falie. 


"Trebuie să avem foarte mare grijă și asta am de gând să spun colegilor în Consiliu. Un buget al zonei euro în sine nu este problematic dacă prin acest buget nu se creează o nouă falie între zona euro și țările non-euro. Așa cum a fost o propunere a Comisiei, pe care am salutat-o la momentul respectiv, acest buget al zonei euro prevede și fonduri pentru dezvoltarea unor programe pe țările care încă nu sunt membre în zona euro, dar doresc să devină. Dacă există această componentă, este în regulă. Dacă însă se adâncește falia, atunci s-ar putea să fie nevoie de mai multe discuții", a declarat Iohannis, înaintea participării sale la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5538 secunde