Legea "superimunității" avocaților, promulgată de Klaus Iohannis

178
Legea
Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis, a a anunțat Administrația Prezidențială. Legea a stârnit controverse din cauza faptului că introduce o "superimunitate" a avocaților. 


În luna ianuarie, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată o obiecție de neconstituționalitate a unor dispoziții din Legea privind modificarea și completarea Legii 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. 


Legea care reglementează meseria de avocat a fost adoptată toamna trecută de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Printre cele mai importante modificări se număra acordarea unei "superimunități" a avocaților. S-a eliminat condiția informării "de îndată" asupra interceptării realizate, iar decanul baroului sau un reprezentant al acestuia nu mai trebuie să fie prezent la efectuarea perchezițiilor în biroul avocatului. 


Potrivit proiectului de lege, "raportul" dintre avocat și client nu poate face obiectul unei interceptări și nu pot fi ridicate înscrisurile care conțin comunicări între client și avocatul său și înscrisurile care conțin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea clientului. 


Comisia juridică introdusese o excepție pentru situația în care "din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că avocatul a comis infracțiuni în exercitarea activităților specifice profesiei", însă aceasta nu a trecut de plen, la propunerea deputatului UDMR Mâțe Andras. 






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2532 secunde