Laura Codruța Kovesi: Nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea

151
Laura Codruța Kovesi: Nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea - lovituradurapentrukovesiaaparutu-1552910285.jpg
Laura Codruța Kovesi, fostul procuror șef DNA, a declarat, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că nu este un om perfect, însă nu a încălcat niciodată legea.


Laura Kovesi a fost audiată luni la Instanța supremă într-un proces în care Inspecția Judiciară contestă un ordin prin care fosta șefă a DNA a desemnat-o pe consiliera sa, judecătoarea Dana Tițian, să efectueze un control la DNA Suceava și DNA Iași.

Inspecția Judiciară o acuză pe Kovesi de abateri disciplinare, pe motiv că nu avea voie să desemneze un judecător să controleze activitatea unor procurori.

Acțiunea disciplinară a fost respinsă de Secția pentru procurori a CSM pe data de 13 iunie 2018, însă Inspecția a atacat decizia la Instanța supremă.

"Nu am comis nicio abatere disciplinară. Am fost timp de șase ani procuror general al României și am emis zeci de ordine, unele în vigoare și acum. Cu privire la abaterile disciplinare care mi se impută, acuzația este extrem de neclară. Nu o să găsiți în ordinul respectiv faptul că eu am dispus un control asupra procurorilor. Acel tip de control era prevăzut în regulamentul de ordine interioară. Ar trebui să fim deranjați că vine un judecător și ajută un procuror să își facă ordine în activitate? Avem procurori detașați la Ministerul Justiției și nu am auzit că a fost deranjat cineva de controale. Am fost cercetată de Inspecția Judiciară că am dispus un control și în alte lucrări am fost cercetată că nu am efectuat controale. Care ar trebui să fie conduita unui manager? Nu am dispus un control pentru a afecta imaginea procurorilor, așa cum susține Inspecția Judiciară, pentru că acel control era confidențial. Eu nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea. Cum a cuantificat Inspecția Judiciară rezultatul acelui control? A făcut măsurători că încrederea în justiție și procurori a scăzut? Sunt procuror de 24 ani și nu am încălcat legea niciodată. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am 40 de verificări disciplinare deschise și peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reușit să le fac pe toate în ultimul an", a spus Kovesi.

De cealaltă parte, reprezentantul Inspecției Judiciare a declarat că, pe 5 iulie 2017, Kovesi a emis un ordin, prin care consiliera sa, judecătoarea Dana Tițian, a fost desemnată să facă parte dintr-o comisie de control la structurile teritoriale ale DNA din Iași și Suceava.

"Există un ordin al procurorului general, care spune că un control ierarhic se face direct sau prin procurori desemnați. Or, doamna Tițian era judecător. Tițian a verificat dosare în curs de soluționare, a dat îndrumări procurorilor, le-a verificat fișele de activitate. Vi se spune că a fost vorba de un control care nu i-a vizat pe procurori. A fost legal acest ordin? Rămâne ca dumneavoastră să stabiliți asta. Nu putem să punem un judecător să controleze un procuror și invers. Vă rog să faceți ca adevărul gol-goluț să iasă demn din sala de judecată", a spus reprezentantul Inspecției Judiciare, scrie Agerpres.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4589 secunde