Klaus Iohannis, la recepția oferită de Ambasada SUA

129
Klaus Iohannis, la recepția oferită de Ambasada SUA - klausiohannis-1530286335.jpg
Președintele Klaus Iohannis participă, vineri seara, la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 242-a aniversări a Zilei Independenței.


Ambasada Statelor Unite la București celebrează Ziua Independenței SUA, dar și 100 de ani de relații bilaterale româno-americane, subliniind prosperitatea, securitatea și democrația, transmite digi24.ro.


Fațada ambasadei este decorată cu portrete ale unora dintre personalitățile române a căror contribuție adusă în diverse domenii de activitate - cultură, sport, armată - a influențat relațiile cu SUA și care s-au stabilit peste Ocean: generalul Gheorghe Pomuț (1818 - 1882), compozitorul George Enescu (1881 - 1955), doctorul Liviu Librescu (1930 - 2007), criticul literar și profesorul Matei Călinescu (1934 - 2009), scriitorul și activistul politic Elie Wiesel (1928 - 2016) și gimnasta Nadia Comăneci (născută în 1961).

Cât privește centerarul relațiilor româno-americane, cele trei puncte importante ale acestora - prosperitatea, securitatea și democrația - sunt marcate prin trei fundaluri dedicate.

Prosperitatea este punctată printr-un colaj "Glamorous Hollywood" - afișe ale mai multor filme celebre, prin prezentarea unor companii americane care își desfășoară activitatea în România - Ford și Mustang, dar și a AmCham (Camera de Comerț Americană).

Știința și inovația și armata sunt elementele de bază evocate prin mesh-uri cu pionierii aeronauticii Henri Coandăși frații Wright, de jeep-ul generalului Patton, puncte din discursul istoricului Woodrow Wilson, cel de-al 28-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, și prin muzică militară.

Democrația este marcată prin fotografii cu Woodrow Wilson, regina Maria (din timpul vizitei la Washington DC, în 1926), cu regele Ferdinand, de la întâlnirea dintre președinții Donald Trump și Klaus Iohannis, aniversarea Crucii Roșii și un colaj cu studenți care au beneficiat de programul Work and Travel.

America a fost menționată pentru prima dată în România, în studiul "Rudimenta cosmografica" al lui Johannes Honterus, iar în 1795, arhiepiscopul Gherasim al Iașiului a scria "Istoria Americii".

Damian Samoilă a fost primul român care a traversat Atlanticul și a devenit discipol al lui Benjamin Franklin.

Începutul relațiilor comerciale a fost reprezentat de sosirea, în 1843, a primei nave americane în portul Brăila.

În ianuarie 1850 a fost deschis oficial Biroul Consular în România, cu Anton Negroponte în funcția de viceconsul, iar șapte ani mai târziu a avut loc prima vizită a unui diplomat american pe teritoriul românesc. Caroll Spence, ministru pentru imperiul Otoman, a fost și un susținător al unirii Principatelor Române.

Pe 30 martie 1858, președintele James Buchanan a trimis la Galati primul consul american, Henry T. Romertze. Această dată este considerată a fi începutul relațiilor oficiale consulare dintre cele două țări.

Pe 8 ianuarie 1918, președintele Woodrow Wilson a ținut celebrul său discurs, "14 Points Speech", în care a subliniat termenii de pace pentru încheierea Primului Război Mondial, inclusiv că forțele Axei trebuie să părăsească România.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9256 secunde