Klaus Iohannis: Guvernul este direct responsabil de criza generată de răspândirea virusului pestei porcine

219
Klaus Iohannis: Guvernul este direct responsabil de criza generată de răspândirea virusului pestei porcine - 16131247-1536139830.jpg
Președintele Klaus Iohannis cere instituțiilor abilitate să verifice modul în care autoritățile reunite în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Președintele afirmă că guvernul și prim-ministrul sunt responsabili pentru ineficiența măsurilor de stopare a răspândirii virusului PPA.

"Luarea de măsuri tardive, necoordonate și insuficiente în raport cu nevoile și situația din teren, a reprezentat factori esențiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc. Guvernul are responsabilitatea directă și nemijlocită în privința crizei generate de răspândirea virusului PPA pe teritoriul național, România înregistrând cea mai rapidă creștere a numărului de focare dintre toate țările europene afectate în prezent. Această evoluție explozivă a PPA arată, de fapt, că autoritățile responsabile, atât cele centrale, cât și cele locale, sunt depășite de situație", se arată în comunicatul de la Cotroceni.

Klaus Iohannis afirmă că guvernul a întârziat să ia măsuri pentru stoparea răspândirii virusului, deși fusese avertizat dw Comisia Europeană încă din februarie 2017.

"Încă de la începutul anului 2017, Executivul ar fi trebuit să adopte măsurile destinate prevenirii pestei porcine africane. Încă din februarie 2017 au fost primite avertizări clare legate de riscurile răspândirii PPA în România, ca urmare a auditului efectuat de către Direcția Generală de Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene, fiind semnalate serioase deficiențe la nivelul deciziilor și acțiunilor autorităților.

Evaluările specialiștilor indică faptul că ANSVSA a tratat cu superficialitate propunerile consemnate în analiza de risc a Comisiei Europene, fără să fi procedat la aplicarea promptă a măsurilor etapizate, prevăzute în Programul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane.

Reprezintă cel puțin o dovadă de incompetență faptul că ANSVSA, instituție aflată în subordinea directă a Prim-ministrului, nu a demonstrat eficiență în privința măsurilor prin care să fie asigurată frontiera de biosecuritate necesară blocării răspândirii virusului în teritoriul național. Aceste măsuri erau imperative odată ce au fost confirmate primele focare de PPA, în localități din Delta Dunării, în prima parte a anului 2018.

Ulterior apariției virusului PPA în județul Tulcea, evaluările experților arată că răspândirea virusului a avut la bază neimplicarea corespunzătoare a autorităților, pe seama unui lanț de erori, indecizii și aplicare necorespunzătoare a regulamentelor specifice", se mai arată în comunicat.

Șeful statului acuză guvernul și că nu a informat cum trebuie populația din mediul rural, ceea ce a "produs panică" în rândul oamenilor care s-au trezit cu animalele omorâte.

"O altă deficiență majoră constă în absența unei campanii serioase de informare și conștientizare a populației și a crescătorilor de porcine. Această campanie trebuia declanșată încă din anul 2017, odată cu constatarea virusului PPA în județul Satu-Mare, astfel încât să fie conștientizate riscurile și gravitatea răspândirii PPA.

În lipsa acestei campanii timpurii de informare, mai ales a populației din mediul rural, evenimentele din ultimele săptămâni au produs panică și au creat o stare de neîncredere a oamenilor în deciziile autorităților, situație care a contribuit la favorizarea răspândirii acestui virus.

Pagubele imense lăsate în urmă de răspândirea pestei porcine africane puteau fi evitate dacă Guvernul nu ar fi arătat incompetență și lipsă de responsabilitate în privința consecințelor dramatice ale răspândirii PPA", se încheie comunicatul.

sursa: romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3208 secunde