Klaus Iohannis: Este nevoie ca "întregul" cadru general al măsurilor excepționale să fie revăzut

122
Klaus Iohannis: Este nevoie ca

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis subliniază, în informarea transmisă Parlamentului privind instituirea stării de urgență pe teritoriul țării în contextul pandemiei COVID-19, că este nevoie ca "întregul" cadru general al măsurilor excepționale să fie revăzut, actualizat și corelat cu realitățile sociale, păstrându-se un echilibru între flexibilitatea soluțiilor de natură să răspundă unor provocări din ce în ce mai diverse ale societății actuale și concretețea și claritatea acestora, conform Agerpres.


Acest cadru ar trebui să ofere Executivului instrumente concrete ce îi permit o intervenție "promptă", "în beneficiul protejării la timp a cetățenilor", punctează șeful statului, în informare, care a fost publicată joi de Administrația Prezidențială.


"Din 1991 și până în anul 1999, România nu a avut un cadru legal subsecvent dispozițiilor constituționale ce reglementează regimul stării de urgență. În contextul mineriadei din ianuarie 1999, Guvernul a adoptat, prin ordonanță de urgență, o reglementare generală pentru instituirea măsurilor excepționale prevăzute de art. 93 din Constituție, care a fost aprobată de Parlament abia cinci ani mai târziu, în anul 2004, prin Legea nr. 453/2004. Din 2004 și până în prezent, acest act normativ a suferit doar modificări ce vizau punerea de acord a legislației cu obligațiile României de stat membru NATO, cu precădere cu privire la regimul stării de asediu", amintește Iohannis.


El adaugă că, la momentul izbucnirii epidemiei de COVID-19, cadrul legal cuprindea, pe de o parte, dispoziții "pe alocuri desuete" prin raportare la arhitectura constituțională și instituțională, iar, pe de altă parte, nu îngloba instrumente suficiente pentru a răspunde riscurilor cu care se confruntă în prezent societatea.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.6984 secunde