Klaus Iohannis anunță o dezbatere electorală fără Viorica Dăncilă. Declarațiile făcute în conferința de presĂ

Miercuri, 13 Noiembrie 2019, 22:18
138
Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri seară o conferință de presă la sediul central al PNL. Este prima sa conferință de presă în campania electorală și prima susținută în afara Administrației Prezidențiale. 


Principalele declarații ale președintelui: 


După primul tur al alegerilor prezidențiale cred că este momentul să analizăm ce s-a întâmplat, ce credem că s-ar putea întâmpla.


Multumesc românilor care au venit în număr mare la vot. Mulțumiri speciale Diasporei, care s-a mobilizat în mod exemplar și în condiții mai bune, au avut la dispoziție, inclusiv la cererea mea, mai multe secții, trei zile de vot. Mulțumire specială celor care m-au votat pe mine.


Noul guvern Ludovic Orban a organizat impecabil partea care revine guvernului în organizarea alegerilor, nu am avut incidente notabile.


Alegerile din primul tur au fost o victorie pentru mine și o înfrângere pentru PSD, a fost cel mai prost rezultat al PSD din ultimii 30 de ani.


PSD, care de 30 de ani e o piedică în dezvoltarea României, iar în ultimii 3 ani au reușit să ne ducă pe toți într-o stare de aproape disperare. A guvernat împotriva românilor, a încercat să acapareze justiția, să legifereze pentru hoți.


Românii le-au dat câteva lecții pesediștilor. Sunt în curs de realizare a ceea ce am numit România normală, primul pas semnificativ s-a făcut în 26 mai, la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție.


Am dovedit că pot să coagulez forțele de dreapta și în acest fel s-a produs schimbarea de guvern.


În acești ani am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătățirea securității României. De la început am coagulat toate forțele politice pentru a asigura acel 2% pentru apărare.


Și la finalul mandatului am dovedit că pot să opresc PSD.


E o conferință de presă, nu asta este dezbaterea. De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD. Acum câteva minute am spus câteva lucruri despre PSD.


Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost prim-ministru dat jos prin moțiune de cenzură, a fost parte activă a tututor mârlăniilor pesediste, a sprijinit activ tentativele de acaparare a justiției. Asta a fost ușor de văzut, a fost o persoană foartă activă în a guverna împotriva românilor.


Doamna Dăncilă reprezentata unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor și acum în campanie electorală mimeaza candidatul democrat și se așteaptă să fie tratată cu mare mare respect.


Nu accept o dezbatere cu astfel de persoană care reprezinta tot ce este mai rău în politica ultimilor ani din România. Nu pot să legitimizez comportamentul mizerabil al PSD din ultimii ani acceptând o dezbatere cu candidata PSD. Eu îmi doresc o Românie fără PSD și, ca să fiu bine înțeles, îmi doresc o Românie fără PSD în structurile de conducere. Eu lupt pentru o Românie normală, în conceptul meu nu este loc pentru un astfel de PSD.


S-a discutat mult despre dezbatere, despre rolul ei. Înțeleg perfect nevoia, dorința de a avea o dezbatere reală, așezată. Voi organiza eu, cu echipa mea, o dezbatere, marți seara, la care vor fi invitați să dezbată împreună cu mine, vor fi invitați formatori de opinie, jurnaliști.


Regret că nu am putut să terminăm mai repede faza PSD-istă, fiindcă România cu PSD la guvernare a pierdut nenumărate oportunități pe plan internațional, dar și oportunități economice care au fost ratate din cauza felului în care PSD a acționat.


Au fost ani complicați, pot să spun că am reușit în acești ani, cu toate că a guvernat PSD, să țin România pe linia euroatlantică. Am evitat crize profunde. Mi-aș fi dorit să lucrez cu un guvern care să lucreze pentru români.


O săptămână normală de muncă la Cotroceni arată diferit de la o săptămână la alta. De regulă începe luni și se termină vineri sau sâmbătă. Ziua începe dimineața și uneori se termină la 6 seara, alteori la miezul nopții.


E foarte interesant că lumea a urmărit sper, cu drag, că președintele lor poate să rupă câte o zi, câte o sâmbătă, câte o duminică. Am fost plecat în 5 ani în 3 vacanțe. Poate vă va surprinde, chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Nu există concediu pentru președinte pentru că munca președintelui nu o poate face nimeni. Chiar când am plecat, mi-am luat mapa, pixul și am lucrat pe documente, pe telefon.


În ultimii 2 ani nu am mai avut vacanțe deloc pentru că am stat să păzesc România de PSD-ști.


Întrebare: Ați spus că nu vreți să participați la o dezbatere cu doamna Dăncilă. Nu vă temeți că vă va afecta din punct de vedere al votului?


Răspuns: Nu cred că mă va afecta, dar vă spun drept că am înțeles această nevoie de o dezbatere. Am explicat mai devreme de ce nu accept. Doamna Dăncilă a fost trimisă acasă de trei ori: la moțiune, la referendum și la alegeri. Pentru a suplini această dezbatere voi organiza eu una, care cu siguranță că aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită.


Întrebare: Situația abuzurilor de la DNA în perioada în care era doamna Kovesi șefă. De ce nu ați sancționat în mod public acele abuzuri?


Răspuns: Am considerat că lupta anticorupție este necesară și importantă. Am lăudat actitatea DNA și voi continua. Voi sprijini clar, ferm și declarat lupta anticorupție. Dacă au fost abateri acolo, atunci aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință. Există Inspecția Judiciară și este un organism constituțional care analizeaza aceste chestiuni, CSM, care este garantul independentei justiției. Acolo se discută, nu la Administația Prezidențială. Eu m-am exprimat politic penru lupta împotriva corupției.


Mi s-a prezentat o doamnă din PSD care a fost 10 ani europarlamentar și am bănuit că știe cum funcționează o democrație, care sunt valorile europene. Nu o cunoșteam pe doamna Dăncilă. Recunosc că a fost o mega-dezamăgire. Ca rezultat final, pot să spun că îmi pare rău, dar la momentul respectiv a fost o majoritate PSD ALDE puternică, nu putea fi contestată. Am declarat din 2104 că voi repsecta cutumele politice, voi respecta litera și spiritul Constituției. Majoritatea a propus un candidat care nu avea probleme penale. Nu am prevăzut evoluția ulterioară. Cred că nimeni din România nu și-a imaginat că așa vor decurge lucrurile.
Întrebare: În 2014 ați declarat că Victor Ponta a mențiunt atitudinea arogantă, în 2019 când Dăncilă a lansat invitația la dezbatere ați spus că a fost o manevră PSD. Ce s-a schimbat?


Răspuns: Diferența este destul de mare, nu l-am acuzat atunci pe Victor Ponta de comportament anti democratic. În comparație cu doamna Dăncila, Victor Ponta a fost chiar un politician rezonabil. Din acest punct de vedere, greu de comparat. Aroganța lui Victor Ponta - el și-a trimis echipa de campanie peste ai mei, sunt unii de față aici, și a venit cu niște pretenții nenegociabile. Facem 4 dezbateri, mi-a spus și zilele. Am acceptat atunci totuși 2 dezbateri, care pe mine nu m-au ajutat și pe el nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci și eu cred că nu m-am schimbat mult în rau, poate un pic in bine.


Întrebare: Vă considerati presedintele tuturor romanilor? Al tuturor celorlalti candidati?


Răspuns: Da. Am spus că vreau Romania fara PSD, adica fara politicieni PSD in functii de conducere. Nu inseamna ca sunt impotriva votantilor PSD. Eu ii respect si pe votantii mei si pe votantii altora, iar lupta politica pe care o duc nu este impotriva votantilor PSD. Este impotriva politicienilor PSD. Am dovedit in acesti 5 ani ca sunt presedintele tutoror romanilor, dar nu al tururor politicienilor din Romania. Sunt impotriva politicienilor din PSD care au incercat sa duca Romania catre o catastrofa.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4066 secunde