Jean Claude Juncker: Atrag atenția Guvernului și Parlamentului României să nu se îndepărteze de principiile statului de drept

120
Jean Claude Juncker: Atrag atenția Guvernului și Parlamentului României să nu se îndepărteze de principiile statului de drept - juncker-1540294071.jpg
Jean Caude Juncker, președintele Comisiei Europene, a atras atenția Guvernului și Parlamentului din România să nu pună în pericol aderarea la Spațiul Schengen prin îndepărtarea de la "principiile statului de drept". Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, în plenul Parlamentului European, că românii sunt atașați valorilor democratice și au apărat statul de drept, ieșind să protesteze împotriva modificărilor aduse legilor justiției.

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a atras atenția Guvernului și Parlamentului din România că aderarea țării noastre la Schengen nu trebuie pusă în pericol prin îndepărtarea de principiile statului de drept, cu referire la modificările legilor justiției.

"Din 2014 am spus că România, sub mandatul Comisiei pe care eu o conduc, trebuie să facă parte din Spațiul Schengen. Mi-aș dori să obținem asta înainte de finalul mandatului acestei Comisii. Doresc să atrag atenția, și este o observație nu neapărat către președinte, ci către Guvern și Parlament, nu trebuie pus în pericol acest lucru prin îndepărtarea de principiile statului de drept. Dorința mea este ca în România, îaninte de preluarea președinției Consiliului, să se ajungă la un consenes în ceea ce privește lupta împotriva corupției. Este esențial acest lucru, altfel Comisiei îi va fi greu să adopte în acord recomandările specifice pentru fiecare țară", a spus Juncker.

La rândul spu, președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, în plenul Parlamentului European, că românii sunt conectați la valorile democratice și și-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie, că tânăra generație crede în Europa și ea hrănește optimismul.

"România este o țară profund atașată proiectului european. Avem o societate vibrantă și dinamică, în continuă evoluție. Suntem o democrație tânără, care are resursele pentru a se perfecționa. Românii sunt conectați activ la valorile civice. Au dovedit-o cât se poate de clar, și-au făcut auzită vocea atunci când a fost nevoie să apere statul de drept și democrația. Românii au voința și forța de a merge mai departe pe drumul european pe care și l-au asumat. Este ambiția de a depăși orice obstacole pentru a rămâne puternic ancorați în marea familie europeană din care facem parte în mod fundamental. Tânăra generație crede în Europa și se implică în dezbateri privind viitorul nostru de o manieră pozitivă și, mai ales, optimistă", a declarat Klaus Iohannis în Parlamentul European.

Klaus Iohannis a mai spus că România este un stat de drept, un stat democratic, în România există o dezbatere politică și o democrație foarte vie. El a dat asigurări că va rămâne implicat pentru a le garanta românilor păstrarea valorilor democratice și a principiilor statului de drept.

"România este un stat de drept, e un stat democratic, în România există o dezbatere politică și în România există o democrație foarte vie. Nu vreau să intru în detalii ale dezbaterii interne din România, dar pot să vă asigur că eu sunt hotărât să rămân implicat pentru a garanta românilor păstrarea valorilor democratice, păstrarea regulilor și principiilor unui stat de drept și continuarea unei lupte foarte dure, grele, dar drepte împotriva corupției", a afirmat președintele Iohannis.

El a adăugat că în Europa sunt mai multe probleme, una dintre ele fiind conexiunea între cetățean și politician, care de multe ori e una slabă - cetățenii nu înțeleg ce fac politicienii și, din păcate, unii politicieni nu înțeleg ce vor cetățenii.

"În România, cetățenii au spus ce vor, iar eu, care am fost ales de un număr semnificativ de români, am înțeles că ei vor să continui cu acest mesaj cu care am început, pentru o România europeană, o Românie care păstrează intact statul de drept și care luptă cu rezultate notabile împotriva coprupției. Că există controversă e adevărat, dar spuneți-mi ce democrație parlamentară ar fi aceea fără controverse. Iar eu sunt hotărât ca din această luptă să câștige România europeană, România democratică și mă voi implica pentru acest lucru", a subliniat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a participat marți, în plenul Parlamentului European, la dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, în cadrul căreia va susține o alocuțiune privind viziunea României în legătură cu acest subiect.


sursa: www.romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4341 secunde