"Istoria va renaște în județul Constanța". Trei monumente importante vor fi reabilitate

3930
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a găzduit, ieri, conferința de presă în cadrul căreia președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, și viceprim-ministrul Paul Stănescu, alături de alți colegi din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, au semnat contractele de finanțare pentru proiectele: "Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța", "Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu". Un alt proiect care va fi semnat în scurt timp este "Restaurarea, conservarea, amenajarea și valorificarea cultural-artistică a Cetății Carsium (Hârșova)". 


Marius Horia Țuțuianu a declarat că semnarea acestor contracte este un succes notabil, mai ales că totul s-a desfășurat foarte repede. 


"Viața culturală a județului nostru renaște de azi, pentru că acestea sunt proiecte foarte importante pentru constănțeni", a declarat el.


Cu această ocazie, vicepremierul Paul Stănescu a declarat că, prin proiectele pe care autoritățile locale le implementează, au de câștigat locuitorii zonei, în primul rând, ca beneficiari direcți ai investițiilor, dar efectul acestora se propagă la nivelul economiei naționale. 


"Acesta este unul dintre motivele pentru care, în programul de guvernare, am susținut sprijinirea autorităților publice locale și creșterea absorbției fondurilor europene ca fiind două dintre prioritățile noastre de guvernare", a declarat Stănescu.


Prima finanțare vizează reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, proiectul având ca obiective specifice restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea muzeului, prin realizarea de lucrări de revitalizare a zidăriilor de piatră și cărămidă, a bolților cu degradări, lucrări de restaurare interioare și exterioare, de arhitectură, de intervenție structurală și de instalații. În același timp, se urmărește realizarea de dotări interioare, dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil și imobil, dar și a activităților de marketing


și promovare turistică a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia. Pentru a vedea stadiul de degradare al instituției, Paul Stănescu a vizitat atât muzeul, cât și Edificiul Roman cu Mozaic, care se află într-o stare destul de proastă la acest moment și care reprezintă un real pericol pentru vizitatori din cauza geamurilor imense, crăpate. 


Al doilea contract se referă la salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu cu următoarele obiective specifice: conservarea, restaurarea și protejarea cavoului Hypogeu, prin reconstituirea picturii murale din interiorul mormântului, refacerea arhitecturii mormântului, realizarea unei construcții anexe formată din punct de informare și corp anexă care să găzduiască instrumentele de prezentare și interpretare ale monumentului. De asemenea, se are în vedere amenajarea peisagistică a obiectivului conex aferent obiectivului de patrimoniu, asigurarea dotărilor pentru expunerea, protecția și punerea în valoare a monumentului, realizarea activităților de marketing și punerea în valoare a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia.


Reabilitarea muzeului costă 4,3 milioane de euro


Cu ocazia semnării documentelor, viceprim-ministrul Paul Stănescu a declarat că județul Constanța are nevoie de așa ceva. Proiectul de reabilitare a muzeului este în valoare de 4,3 milioane de euro, iar investiția pentru salvarea mormântului pictat Hypogeu va costa 1,4 milioane de euro. 


Pentru edificiu, contractul a fost semnat, iar reabilitarea MINAC va dura 46 de luni și va costa 4,3 milioane de euro, 500.000 de lei de la Consiliul Județean Constanța și restul din fonduri europene. Lucrările la mormântul Hypogeu, în valoare de 1,4 milioane de euro, vor dura mai puțin, respectiv 34 de luni, iar banii provin la fel, din ambele surse. 


Întrebat care este situația actuală a muzeului, directorul MINAC, Sorin Colesniuc, a precizat că imobilul în care se află astăzi muzeul a fost proiectat, inițial, să fie Palat Comunal și a fost construit de arhitectul Victor Ștefănescu, în perioada 1912-1921.
 
"Aceasta este o clădire deosebită din punct de vedere arhitectonic, construită în stil neoromânesc. Piatra de fundație a fost așezată de principele Ferdinand, moștenitorul tronului României. Costurile ridicate ale construcției au dus la oprirea lucrărilor în anul 1913, dar în 1914 au fost reluate, numai că la începutul Primului Război Mondial acestea au fost, din nou, oprite. Mai târziu, în anul 1977, clădirea a fost inaugurată ca sediu al muzeului. În prezent, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie este cel mai mare și cel mai important muzeu din Dobrogea, cu un patrimoniu ce numără peste 400.000 de bunuri culturale, datate din preistorie, până în secolul al XX-lea", a precizat acesta.


În ceea ce privește mormântul Hypogeu, acesta a fost descoperit la data de 25 februarie 1988, doar că de atunci se află în paragină, a mai spus Colesniuc. În mormânt au fost scoase la lumina zilei mai multe schelete, iar ca obiecte funerare au fost descoperite mărgele, brățări și un unguentariu. Mormântul, au precizat specialiștii, a fost construit în prima parte a secolului al IV-lea și a fost utlilzat pentru înhumări succesive, până la începutul secolului următor. 


Directorul este de părere că atunci când va fi gata, obiectivul va putea fi vizitat de milioane de turiști. Ultimul proiect, cel ce privește reabilitarea cetății Carsium, urmează a fi și el semnat în scurt timp.


Directorul a mai spus că județul Constanța este probabil cea mai bogată regiune în monumente istorice. 


"Aici, multe monumente au fost descoperite și astăzi sunt în paragină, în timp ce altele așteaptă să fie descoperite", a conchis el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4647 secunde