Iohannis trimite la reexaminare o lege importantă

112
Iohannis trimite la reexaminare o lege importantă - bigoriginaldeclaratiedepresa1110-1574255279.jpg
Președintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului spre reexaminare modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, care vizează aducerea rezervelor de aur în țară.

Șeful statului arată că actul normativ elimină posibilitatea stabilirii și menținerii de rezerve în aur depozitat în străinătate și instituie termenul în care Banca Națională a României (BNR) trebuie să prezinte Parlamentului și Guvernului raportul privind situația rezervelor internaționale, în ipoteza diminuării acestora până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

"Distinct de motivele de neconstituționalitate ce au făcut obiectul analizei Curții Constituționale - care, prin Decizia nr. 414 din data de 26 iunie 2019, a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României sunt constituționale în raport cu criticile formulate - considerăm că soluția legislativă preconizată prin articolul unic pct. 1 din legea supusă reexaminării este de natură să afecteze atribuțiile legale ale BNR și să creeze premisele îndepărtării de la compatibilizarea legislației BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) și cu cel al Băncii Centrale Europene (BCE) și să genereze dificultăți în aplicare, motiv pentru care se impune a fi reanalizată de către Parlament", se arată în cererea de reexaminare transmisă președintelui Senatului, Teodor Meleșcanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8434 secunde