Iohannis promulgă Legea Organizării Judiciare: "Am epuizat toate căile constituționale"

220
Iohannis promulgă Legea Organizării Judiciare:
Președintele Klaus Iohannis atacă dur guvernarea PSD. Șeful statului a afirmat că deși au fost nenumerată semnale, coaliția de guvernarea a mers mai departe cu legile justiției. "Suntem într-o situație delicată", a spus acesta, adăugând că este obligat să promulge Legea 304 privind Organizarea Judiciară. 


"Tema acestei declarații o reprezintă legile Justiției care au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD a venit la Guvernare, ceea ce spune totul despre prioritățile acestui partid. Suntem într-o situație delicată din cauza modului în care Coalița de guvernare a știut să legifereze într-un mod lipsit de transparență. Au legiferat cum au dorit. Calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător", a afirmat președintele Iohannis.


"Am reușit până acum să ferim legile justiției de cele mai nocive modificări. Legile adoptate au fost supuse controlului constituțional. CCR a găsit în patru ocazii diferite neconcordanțe. Asupra acestor legi s-a pronunțat și Comisia de la Veneția, la solicitarea mea. Acest lucru arată fără echivoc că modificările afectează independența sistemului de Justiție din România", a mai spus președintele Iohannis.


"Comisia de la Veneția spune că ansamblul modificărilor afectează independența procurorilor și judecătorilor. Așa ceva în România nu trebuie să se întâmple", a mai spus acesta.


Președintele Iohannis a mai precizat că este obligat să promulge Legea Organizării Judiciare și că va contesta la Curtea Constituțională Legea privind Statutul Magistraților.


"Legile Justiției trebuie revizuite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, dar din acest statut derivă și obligații, inclusiv funcționarea justiției. Este imposibil să construim un sistem de Justiție care contravine normelor europene, care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtate de facto de la normele europene", a declarat acesta.


"În ceea ce privește Legea 304, care se referă la Organizarea Judiciară, am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege. Asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a finalizat. Solicit în mod expres ca imediat ce se reia sesiunea să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Acest pas e imposibil de evitat", a mai spus Iohannis.


Șeful statului a mai spus că această lege ridică multe probleme pe fond, care pot afecta exigențele consituționale și standardele europene și internaționale.


"În ceea ce privește Legea 303 privind Statutul Magistraților voi sesiza CCR cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția. Țin să atrag atenția parlamentarilor din majoritate că loialitate lor trebuie să fie față de alegători, față de românii care-și doresc să rămână în Uniunea Europeană. Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare. Au fost aleși pentru România, pentru români, nu pentru a scăpa un lider de închisoare. Standardul în materie de legiferare trebuie să fie respectul pentru normele de drept", a mai spus Klaus Iohannis.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.6591 secunde