Iohannis: E bine să începem un proces de reflecție asupra viitorului NATO, dar sub conducerea secretarului general

161
Iohannis: E bine să începem un proces de reflecție asupra viitorului NATO, dar sub conducerea secretarului general - ptc4mczoptq0mczoyxnopteynwmxytlh-1575459243.jpg
Președintele Klaus Iohannis consideră că este bine să se înceapă un proces de reflecție asupra viitorului NATO, dar sub conducerea secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg.

El a subliniat că România este hotărâtă să se implice în această discuție.

"Două teme vor domina această întâlnire. Prima este cea legată de așa numitul burden sharing, contribuția fiecărui stat pentru Apărare și aici România stă foarte bine, lucru pe care îl voi sublinia în alocuțiunea mea. A doua chestiune este legată de o discuție despre viitorul NATO, care ar fi o strategie pe termen mediu sau lung pentru NATO. Noi suntem de părere că este bine să începem o discuție, un proces de reflecție, dar sub conducerea secretarului general și cred că în final asta va fi concluzia zilei de astăzi. Discuții așezate și cred că foarte bune vom avea. (...) Procesul de reflecție asta urmărește - să găsim împreună strategia cea mai bună pentru NATO pe termen mediu și lung și România este foarte hotărâtă să se implice mult în această discuție", a spus șeful statului, înainte de participarea la reuniunea NATO la nivel înalt.

Iohannis a arătat că, în cadrul reuniunii, va sublinia importanța regiunii Mării Negre pentru NATO, afirmând că aceasta este vitală.

"Cred că voi găsi multă deschidere, fiindcă tot la inițiativa noastră întreaga regiune a fost inclusă într-o strategie NATO special dedicată regiunii Mării Negre și aici vom continua cu succes, iar în ceea ce privește Comandamentul de corp de armată în principiu la nivel militar această ofertă a României a fost acceptată, dar știm că procesul de decizie încă nu este finalizat și continuă. Noi suntem optimiști", a precizat Iohannis.

În cursul zilei de miercuri, președintele Iohannis va participa la dejunul de lucru oferit de președintele SUA, Donald Trump, în onoarea șefilor de state care îndeplinesc angajamentul de alocare a 2% din bugetul național pentru Apărare.

Marți, el a fost prezent la recepțiile oferite în onoarea șefilor de stat și de guvern de către Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham, și de premierul Marii Britanii, Boris Johnson, la reședința din 10 Downing Street. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.419 secunde