Iohannis: După ani de guvernare social-democrată, România e prima la sărăcie și ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile din UE

120
Iohannis: După ani de guvernare social-democrată, România e prima la sărăcie și ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile din UE - originaldeclaratiedepresaklausio-1572201206.jpg

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis și-a prezentat, duminică, programul prezidențial pentru un nou mandat, context în care a criticat guvernarea PSD, arătând că România este prima țară la capitolul sărăcie și ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile din Uniunea Europeană.

"După ani de guvernare social-democrată, țara noastră, din păcate, este încă prima la sărăcie și ultima la ocrotirea persoanelor vulnerabile dintre toate statele Uniunii Europene. Trist. Prin actualele politici defectuoase, autoritățile nu corectează dezechilibrele și nici nu dau încredere cetățenilor că sistemul de pensii sau cel de asistență socială sunt echitabile și sustenabile pe termen lung. Această situație nu mai poate continua. Avem nevoie de o viziune pe termen lung, care să cuprindă soluții și măsuri reale de sprijin pentru toate categoriile sociale, inclusiv în ceea ce privește natalitatea, pensionarea sau inserția pe piața muncii", a spus Iohannis, la evenimentul de prezentare a proiectului său pentru țară "Împreună pentru România normală".

El a susținut că guvernarea PSD a neglijat investițiile în infrastructura de transport, în școli și spitale. În plus, șeful statului a menționat că o mare parte din creșterile de venituri s-a dus în importuri, deficite comerciale, dobânzi și inflație record.

"De la bun început a fost limpede că direcția politicilor economice ale PSD este greșită. Acum se impun măsuri eficiente privind responsabilitatea fiscală, stabilitatea financiară, îmbunătățirea colectării veniturilor la buget și o administrare fiscală eficientă. Consolidarea finanțelor publice este imperativă pentru susținerea investițiilor, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și asistență socială trebuie asigurate cu prioritate. România are nevoie de eficiență și etică nu doar în actul guvernării, ci și în sfera afacerilor", a arătat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că România are nevoie de investiții în infrastructură, în special cea de transport.

"Din păcate, și în această privință stăm foarte prost în rândul statelor Uniunii Europene, pentru toate tipurile de transport: rutier, feroviar, maritim sau aerian. Iar PSD știe bine de ce - pentru că au dorit să țină avioanele la sol și promisiunile în aer!", a spus Iohannis.

Președintele Iohannis a afirmat că industria auto, sectorul IT, sectorul energetic, agricultura sau turismul constituie "veritabile surse de avantaje competitive".

"Sectorul energetic dispune de certe avantaje competitive, de unde și ambiția României de a deveni hub energetic regional. Din păcate, însă, prin măsurile hazardate și intempestive ale guvernării PSD, România risipește resurse energetice. În loc să avem politici de combatere a sărăciei energetice și legi privind protejarea consumatorilor vulnerabili, românii suportă, în guvernarea PSD, prețuri record la gaze și la electricitate. În agricultură, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm cereale și materii prime, dar importăm foarte multe alimente. Iar pesta porcină și managementul defectuos exercitat de PSD, cu consecințe dramatice asupra zootehniei românești, arată cum nu trebuie guvernat în agricultura. Fermierii României au nevoie de soluții inteligente, adaptate unei agriculturi moderne", a completat el.

El a arătat că "România normală" este țara în care statul se află în slujba cetățeanului și a pledat pentru un amplu proces de audit a instituțiilor statului.

"O administrație modernă, în spirit european, înseamnă o administrație în slujba cetățeanului, care profesioniști responsabili răspund nevoilor societății, după guvernarea dezastruoasă a PSD care a afectat însăși funcționalitatea statului. Trebuie să refacem credibilitatea instituțiilor statului, pentru ca cetățenii să-și recapete încrederea și să se simtă în siguranță. Pentru aceasta, instituțiile statului trebuie supuse unui amplu proces de audit obiectiv și profesionist. Trebuie să reașezăm administrația publică pe fundamente corecte, prin standarde etice și de integritate, pe bază de merit și performanță", a afirmat Iohannis.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.031 secunde