Iohannis critică dur OUG și nu e mulțumit de propunerea lui Tudorel la șefia DNA!

Joi, 18 Octombrie 2018
122
Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a criticat dur ordonana de urgență a Guvernului privind legile justiției și s-a arătat nemulțumit de faptul că ministrul Tudorel Toader a propus la șefia DNA o persoană care are un aviz negativ de la CSM.

Șeful statului a anunțat că a cerut verificarea legalității propunerii Ministerului Justiției de numire a Adinei Florea la conducerea DNA.

"România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, pentru asta DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, să-și asume această luptă, dificilă, grea, dar o lupta dreaptă. Nu este posibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție, unde România ajunsese să fie dată drept exemplu. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care trebuie să ne dea mult de gândit. Chestiunea mă preocupă și voi face declarații după ce mă voi întoarce în țară, am cerut să fie verificată legalitatea acestei numiri." - a anunțat președintele României.

Totodată, șeful statului a acuzat coaliția PSD-ALDE că împreună cu Guvernul "nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii". De altfel, Iohannis a susținut că ordonanța de urgență recent adoptată de Executiv în domeniul Justiției "este foarte îngrijorătoare", scrie stirileprotv.ro


"Această ordonanță este foarte îngrijorătoare. (...) Se vede că această coaliție PSD-ALDE și Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii. Nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială și nici măcar nu va rezolva problemele din Justiție", a declarat Iohannis la sosirea la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.


Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- (despre sondajul privind sprijinul românilor pentru apartenența țării lor la Uniunea Europeană) Asta nu este o veste bună, dar cum știm aprecierea unei națiuni asupra problemelor europene ține de cele interne și confuzia generată de coaliția PSD-ALDE, dezbaterile interminabile pe justiție, unde PSD-ALDE abordează o conduită total așteptărilor populației și partenerilor europeni au dus la reacții din partea partenerilor europenei, ceea ce a dus la această scădere.

- După părerea mea este o scădere temporară - după ce vom discuta unii cu alții și o atitudine de bună guvernare, nu împotriva celor guvernați, și atitudinea pentru Europa va reveni la o cotă de peste 50 %.

- Această ordonanță de urgență este foarte îngrijorătoare - avem chiar mai multe lucruri de discutat, o s-o fac când ajung acasă.

- Pensionarea magistraților este o chestiune pe care eu am semnalat-o - am solicitat o revaluare - nu au făcut-o, după care ministrul Justiției a venit și a schimbat aceste artricole, nu a rezolvat nimic, pur și simplu a amânat!

- S-a introdus peste noapte noi condiții pentru procuori - se ignoră avize al CSM-ului - iată de ce am spus că nu se legiferează corect!

- Se vede că această coaliție PSD- ALDe și Guvernul lor nu dorește să legiferez transparent - nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială și nu va rezolva problemele din justiție.

- Nicio lege nu este retroactivă și nicio ordonanță de urgență - dar știu că sunt solicitărila Avovatul Poporului pentru sesizarea la CCR.

- România nu poate să facă pași înapoi în lupta anticorupție, pentru asta DNA are nevoie în frunte de o persoană independentă, să-și asume această luptă, dificilă, grea, dar o lupta dreaptă. Nu este posibil să facem pași înapoi în lupta anticorupție, unde România ajunsese să fie dată drept exemplu. Avem un aviz negativ de la CSM, aviz care trebuie să ne dea mult de gândit.

- Chestiunea mă preocupă și voi face declarații după ce mă voi întoare în țară, am cerut să fie verificată legalitatea acestei numiri.

- Nu cunosc persoana, voi studia documentele înaintate, pentru că nu voi acceptă niciun pas înapoi în ce privește lupta anticorupție.


sursa: stirileprotv.ro


Pagina a fost generata in 0.3052 secunde