Iohannis cere demisia șefului DIICOT, Felix Bănilă: E revoltător modul în care unele instituții au reacționat în ceea ce privește ancheta de la Caracal

161
Iohannis cere demisia șefului DIICOT, Felix Bănilă: E revoltător modul în care unele instituții au reacționat în ceea ce privește ancheta de la Caracal - iohannis-1569868662.jpg
Președintele Klaus Iohannis i-a cerut, luni seară, demisia șefului DIICOT, Felix Bănilă, invocând modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal, care, în opinia șefului statului, "generează semne de întrebare majore".


Șeful statului a criticat modul în care a fost tratată familia uneia dintre victime, referindu-se, fără a nominaliza, la familia Melencu, comentând că modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal până acum "nu face decât să ridice suspiciuni".


"Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de "așa nu!". Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate", a spus Iohannis.


Șeful statului a susținut că DIICOT ar fi trebuit să aducă în ancheta cazului Caracal "un plus de profesionalism și credibilitate".


"Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT", a mai spus președintele.


Felix Bănilă a fost numit șef la DIICOT în iulie 2018 prin decret semnat de Klaus Iohannis.


Cele mai importante declarații ale președintelui:


Nu mă voi referi în această seară la marile rateuri pesediste din ultima vreme și nici la încercările disperate ale PSD-ului de a se agăța de putere. Mă voi referi la altă problemă foarte gravă. Au trecut deja două luni de la tragedia îngrozitoare de la Caracal care a zguduit România. Atunci am convocat imediat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, am indicat în mod explicit care sunt măsurile urgente care trebuie luate de Guvern și am cerut, în mod repetat, acțiuni clare. Totodată, am tras repetate semnale de alarmă către toți cei care conduc instituțiile statului că au obligația să își exercite cu maximă responsabilitate misiunea de a proteja cetățenii țării noastre.


În condițiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltător modul în care, în ultima săptămână, unele instituții publice au reacționat atât în ceea ce privește ancheta de la Caracal, cât și în ceea ce privește ancheta legată de cumplitul caz din Dâmbovița. În ambele cazuri, am văzut reacții întârziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase care denotă lipsa de preocupare pentru victime și pentru familiile victimelor.


Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de "așa nu!". Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate. Această situație este generată, în primul rând, trebuie să fie foarte clar, de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor, ignorând efectele asupra oamenilor cinstiți și corecți din țara noastră. Pentru toate aceste greșeli majore, PSD va plăti politic, vă promit acest lucru!


Pesediștii vor plăti la vot și vor rămâne în istorie drept guvernarea care a protejat penalii și infractorii, o guvernare catastrofală, o guvernare eșuată.


Dar astăzi nu mă refer doar la Guvern. Mă refer și la conducerea DIICOT, instituție a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism și credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT.


Este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate și este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituție. De asemenea, îi reamintesc Prim-ministrului că sarcina sa principală este aceea de a guverna și de a rezolva problemele curente, executive, imediate și nu de a întreprinde turnee electorale externe care nu aduc niciun beneficiu României sau, ca să fiu mai clar, care nu aduc absolut nimic. Sigur, acest Guvern incompetent și-a pierdut majoritatea parlamentară si nu știe dacă se mai poate baza pe sprijin în Parlament. Soluția firească ar fi aceea a demisiei unui astfel de Guvern-dezastru, care și-a pierdut orice fel de legitimitate. Dar acest Guvern n-a găsit de cuviință să se retragă nici măcar după referendumul din 26 mai când 6,5 milioane de români i-au spus clar și fără echivoc că duce țara într-o direcție greșită.


Deci nu ne putem aștepta la gesturi de responsabilitate din partea PSD. În același timp, funcționarea instituțiilor nu trebuie să mai fie afectată de lipsa de competență a celor care le conduc în prezent. Am ajuns în această situație pentru că pesediștii au înlocuit profesioniștii cu incompetenți și tot felul de neaveniți în poziții de decizie. Instituții fundamentale ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizării excesive. Eu vreau să transmit românilor că statul are în rândurile sale nenumărați profesioniști și oameni dedicați misiunii lor publice. Iar procesul de reconstrucție a statului trebuie să înceapă, obligatoriu, cu repunerea pe baze corecte a administrației și aceasta nu poate fi făcută decât de un nou guvern, care să își asume în mod clar o astfel de prioritate. Abia aștept să treacă moțiunea!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4463 secunde