Iohannis, către Guvern și PSD: Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?

791
Iohannis, către Guvern și PSD: Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului? - presedinteleiohannis1-1527004077.jpg
Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că guvernul nu a depus suficiente proiecte pentru cheltuirea fondurilor europene primite de România în acest an și că este deja prea târziu pentru ca cele 23 de miliarde de euro să fie alocate pentru proiecte privind dezvoltarea țării. De asemenea, Iohannis le-a cerut guvernului și PSD să răspundă la două întrebări legate de Pilonul II de pensii. 


Despre fondurile europene:


Vreau să se înțeleagă că cele ce urmează reprezintă o atenționare pentru Guvernul României.

Din 31 de miliarde de euro fonduri europene atrase, nu am folosit nici măcar 5. Acestea sunt date oficiale de pe site-ul Comisiei Europene, dar și informații de la Guvernul României. Ultima informare de pe site-ul Guvernului este din februarie. Suntem în luna mai. Nu știu de ce pe site-ul Guvernului nu se publică informații la zi. Am luat atunci date actualizate de pe site-ul Comisiei Europene, unde datele sunt, evident, la zi.

Fondurile europene se compun din 2 categorii mari: cele de coeziune, folosite pentru dezvoltare, fondurile politicii agricole și fonduri mai mici, la care nu ma voi referi azi.

Aceștia nu sunt bani pe care ne obligă cineva să îi folosim în vreun fel, ci pentru a dezvolta România: pentru construcția de autostrăzi, de spitale, de reabilitare a rețelei de apă etc. Depinde de noi cum folosim acești bani și cum punem aceste proiecte în operă.

Din 23 de miliarde de euro, cât putem folosi pentru dezvoltarea României, noi până acum am folosit 2,2 miliarde, nici măcar o zecime, și suntem dincolo de jumătatea perioadei bugetate.

Acum cineva ar putea spune că nu face nimic, că vom folosi banii. Asta ar însemana că existe proiecte, dar aflăm de la guvernanții noștri că vem doar pentru 40% din acești bani proiecte. Adică nici măcar pentru jumătate nu avem deja proiecte depuse. E foarte târziu.

Guvernul trebuie să se preocupe mai intens de această chestiune. Sunt bani care trebuie folosiți pentru dezvoltarea României.

Despre Pilonul II de pensii:



Până și cei de la PSD se contrazic între ei: ba se suspendă, ba nu, ba există un proiect, ba nu. O harababură totală. Lumea își pune întrebarea: de ce s-a creat această incertitudine din partea PSD? Ce urmăresc? Oare nu s-au înțeles între ei? Greu de crezut.

Cred că Guvernul și PSD trebuie să răspundă clar și documentat la 2 întrebări:

1. Ce aveți de gând cu pilonul II de pensii? Clar, răspicat, cu argumente.

2. Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?

Luni seară, Klaus Iohannis a declarat că nu va comenta decizia liderului PNL Ludovic Orban de a depune o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă și a acuzat guvernul că face ping-pong cu Pilonul II de pensii.

Iar săptămâna trecută, președintele Iohannis promitea că va face declarații despre eșecul României de a atrage fonduri europene: "Avem nerealizări majore la capitolul fonduri europene și voi face în zilele următoare o declarație pe această temă, fiindcă altfel se pare că doar se scriu scrisori și nu se rezolvă problema. Eu îmi doresc ca România să atragă fonduri europene, fiindcă acestea sunt necesare pentru dezvoltarea noastră".

"Cred că vă amintiți, a fost parcă chiar la învestirea nu știu cărui Guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor în Parlament, cineva a spus afirmația că se desființează Pilonul II. Iată că de atunci a apărut un fel de ping-pong de declarații. Ba se desființează, ba nu se desființează, ba se naționalizează, ba nu se naționalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător. Această abordare este la limita unei guvernări diletante foarte toxice și îi somez pe guvernanți să își revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenția lor legată de Pilonul II", a declarat președintele Klaus Iohannis, luni seară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5434 secunde