"Îngerul Copiilor" ar putea deveni cetățean de onoare al județului Constanța

765
3

Consilierul județean Mihai  Petre solicită acordarea titlului post-mortem ca "Cetățean de onoare al județului Constanța" renumitului chirurg-pediatru constănțeanul Alexandru Pesamosca, decedat la începutul acestei luni.
Totodată, Mihai Petre solicită schim-barea denumirii Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța în Spitalul Clinic Județean de Urgență "Alexandru Pesamosca" Constanța.
În expunerea de motive pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Constanța, el susține că, prin conferirea chi-rurgului constănțean Alexandru Pesamosca, Consiliul Județean Constanța efectuează un gest firesc de recunoaștere și apreciere a personalităților care ne-au onorat județul prin întreaga lor activitate.
"Am solicitat acest lucru pentru renumitul chirurg-pediatru deoarece acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Constanța s-ar face în deplină conformitate cu dispozițiile Regulamentului în acest sens, cu respectarea criteriilor și procedurii stabilite de acesta", a declarat Mihai Petre care speră ca proiectele lui să se afle pe ordinea de zi a primei ședințe a CJC.
Cel mai valoros chirurg pediatru român, Alexandru Pesamosca, s-a născut în Constanța la data de 14 martie 1930, unde a urmat școala primară și Liceul "Mircea cel Bătrân". A absolvit Facultatea de Medicină Generală la București în anul 1954 și a fost repartizat la Niculești-Jianu (actualmente Dudești, Brăila) unde a profesat timp de trei ani (1954-1957). A fost ulterior transferat în calitate de chirurg pediatru la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" și "Budimex", actualmente "Marie Sklodowska-Curie".
A efectuat aproximativ 45.000 de operații salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către alți medici.
Alexandru Pesamosca a operat și în străinătate, unde a dobândit prestigiu internațional în domeniul chirurgiei pediatrice încă dinainte de anul 1989. A locuit din anul 1999, de când a rămas văduv, într-o cămăruță din Spitalul "Marie Sklodovska-Curie" din București.
În ultimii ani de viață nu a mai ope-rat, ci doar a dat instrucțiuni medicilor chirurgi care veneau să-i ceară sfatul.
Doctorul Alexandru Pesamosca, cunoscut ca "Îngerul Copiilor", a fost ctitor al Bisericii "Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu", aflată în curtea Spitalului "Marie Sklo-dovska-Curie", precum și președinte al Asociației "Așezământul social Sfinții Martiri Brâncoveni". El s-a stins din viață la începutul acestei luni și a fost înmormântat cu onoruri militare într-o capelă din curtea Spitalul "Marie Sklodovska-Curie" din București.



Comentează știrea

Debus
19 septembrie 2011
Nimic

Mi se pare de prost de gust acest gest atata timp cat situatia doctorului Pesamosca se stia de atatia ani ca este precara si cu lipsuri materiale mari. Ajutorul de care avea nevoie domnul doctor trebuia acordat atunci. Acum vorbim numai de propaganda daca doriti.

DN
19 septembrie 2011
Mi-e sila de politica de doi bani

Are dreptate Debus. De ce a trebuit sa survina decesul acestei personalitati ca sa se faca o asemena propunere. La ce mai slujeste ea? Ajutorul si recunoasterea trebuiau date la nevoie, cand medicul era inca in viata. Este o totala mojicie sa te folosesti acum de personalitatea doctorului Pesamosca in scopuri pur politice. Iar daca scopul nu este politic, atunci este o mare dovada de prostie aceasta initiativa gratuita.

varro
19 septembrie 2011
mi-e sila de DN si Debus

DN si Debus, ar trebui sa va fie scarba de voi insiva pentru ca puteti gandi atat de meschin. In loc sa va molfaiti propriile dejectii, puneti mana si faceti ceva constructiv. Este plina tara de oxiuri ca voi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.377 secunde