Info electoral. Cum pot vota cetăţenii Uniunii Europene la alegerile locale

140
Info electoral. Cum pot vota cetăţenii Uniunii Europene la alegerile locale - cumpotvotacetateniiue-1599670869.jpg

Articole de la același autor

Cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, cu îndeplinirea prevederilor legale.

Alegătorul european care are domiciliul sau reşedinţa în România votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință. Cetăţenii Uniunii Europene înscrişi în lista electorală complementară îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Potrivit unei prevederi recente a Biroului Electoral Central, alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetăţean este, însoţit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărţii de rezidenţă permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară. Cetăţenii Uniunii Europene care deţin un certificat de înregistrare sau o carte de rezidenţă permanentă al căror termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestora. Preşedintele şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi personalul tehnic auxiliar şi personalul însărcinat cu menţinerea ordinii votează la secţia unde îşi îndeplinesc atribuţiile, dacă domiciliază în unitatea administrativ-teritorială, fiind înscrişi în lista electorală suplimentară.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3644 secunde