Împrumuturi cu ipotecă, de la primărie, pentru renovarea clădirilor istorice din Peninsulă

1509

Articole de la același autor

Proprietarii de clădiri istorice sau monumente arhitecturale în zona veche a municipiului Constanţa, care nu le îngrijesc şi nu le restaurează, vor fi amendaţi de primărie. De asemenea, autorităţile locale caută soluţii prin care să îi sprijine financiar pentru demararea lucrărilor de reabilitare sau chiar să le cumpere imobilele.

În al doisprezecelea ceas, administraţia locală din Constanţa se pregăteşte să demareze un amplu program de refacere a zonei vechi a oraşului, de protejare şi de punere în valoare a clădirilor monument. Iniţiativa este inclusă într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică şi care va trebui să treacă de votul consilierilor locali. Programul, intitulat REACTIS – REAbilitare ConsTanţa Istorică, se va derula de-a lungul mai multor ani şi „va oferi deţinătorilor de clădiri istorice un instrument financiar flexibil şi uşor de accesat, în vederea creşterii calităţii arhitectural – ambientale a clădirilor istorice prin reabilitarea structural – arhitecturală a anvelopei acestora, în concordanţă cu planurile de urbanism şi regulamentele locale aferente”, după cum este precizat în proiect. De asemenea, în cadrul Primăriei Constanţa, va fi înfiinţat Compartimentul Protecţie şi Intervenţie asupra Patrimoniului.

Practic, autorităţile locale vor trebui să identifice soluţii financiare şi vor putea să ofere împrumuturi în bani proprietarilor de clădiri de patrimoniu, care se angajează să le restaureze. Sumele alocate vor acoperi costurile lucrărilor de protejare sau de intervenţie asupra imobilelor cu valoare cultural arhitecturală sau ambientală.

Mai mult decât atât, intervenţiile vor fi monitorizate şi vor trebui să se încadreze în caracteristicile de culoare, materiale sau decoraţii, ce urmează a fi cuprinse într-un regulament elaborat de Primăria Constanţa. Administraţia locală va inventaria, în primă fază, clădirile monument istoric şi clădirile cu valoare culturală sau arhitecturală din centrul istoric al municipiului şi vor identifica lucrările necesare pentru reabilitare. Imobilele vor fi clasate în funcţie de urgenţa intervenţiilor. Apoi, va fi stabilită modalitatea de finanţare a lucrărilor de protejare şi vor fi notificaţi proprietarii cu privire la obligaţiile şi răspunderile legale. Cu acest prilej, vor fi stabilite şi sancţiuni pentru aceştia, pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor ce le revin.

Amenzi pentru proprietarii care nu îşi restaurează imobilele

Proprietarii notificaţi vor avea posibilitatea de a accesa finanţarea acordată de autorităţi, pentru care vor trebui să înainteze o solicitare de finanţare. Aceasta va fi acordată cu constituirea unei garanţii imobiliare în favoarea autorităţii administraţiei publice locale.

Proprietarii care vor efectua lucrările din surse proprii vor fi sprijiniţi de Primăria Constanţa cu acoperirea costurilor pentru documentaţia tehnică ce va sta la baza executării lucrărilor de protejare şi intervenţie, precum şi 20% din valoarea facturilor decontate executantului lucrărilor, sub formă de „grant” – finanţare nerambursabilă acordată de autoritatea locală, în baza facturilor fiscale emise.

Cei care nu se vor conforma, în urma notificărilor, vor putea fi amendaţi cu sume de până la 8.000 lei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5102 secunde