Guvernul își angajează răspunderea în fața Parlamentului. VEZI PROCEDURA!

164
Guvernul își angajează răspunderea în fața Parlamentului. VEZI PROCEDURA! - ddd-1579180801.jpg
Guvernul își va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, a anunțat joi premierul Ludovic Orban. "În discuțiile pe care le-am avut (...) am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pentru alegerea primarilor în două tururi", a spus premierul, în ședința de Guvern.

Angajarea răspunderii guvernului este o procedură parlamentară prin care, pentru a face față unei situații deosebite ce necesită măsuri urgente, dar care sunt de competența parlamentului, guvernul urmărește adoptarea unor proiecte de lege prin cererea sprijinului parlamentului, se arată în volumul "Constituția României revizuită. Comentarii și explicații" (Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Elena Simina Tănăsescu, 2004), citat de Agerpres.

Constituția precizează că executivul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege (art. 114).

Procedura angajării răspunderii implică două consecințe: depunerea de către parlament a unei moțiuni de cenzură sau nedepunerea de către parlament a unei moțiuni.

O primă situație este cea în care parlamentul depune o moțiune de cenzură în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege. Dacă această moțiune este votată, atunci guvernul se consideră demis. În situația în care guvernul nu a fost demis prin moțiunea de cenzură depusă, proiectul de lege sau programul pe care și-a asumat guvernul răspunderea se consideră adoptat (art. 114).

A doua situație este cea în care parlamentarii nu depun moțiune de cenzură și atunci proiectul de lege, programul sau declarația guvernului, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de guvern, se consideră adoptat. Aplicarea programului sau a declarației de politică generală devin obligatorii pentru guvern.

În acest context, procedura angajării răspunderii guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o modalitate legislativă indirectă de adoptare a unei legi, adică nu prin dezbaterea legii în cadrul procedurii legislative ordinare, ci prin dezbaterea unei problematici politice legate de rămânerea la guvernare sau demiterea guvernului, se mai arată în volumul "Constituția României revizuită. Comentarii și explicații".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5002 secunde