Guvernul Grindeanu, în linie dreaptă! Opoziția a votat împotrivă, dar PSD și ALDE n-au avut emoții

790
Guvernul Grindeanu, în linie dreaptă! Opoziția a votat împotrivă, dar PSD și ALDE n-au avut emoții - guverngrindeanu-1483549525.jpg

Articole de la același autor

Candidații propuși pentru funcțiile de miniștri în Guvernul Sorin Grindeanu au fost audiați, ieri, în comisiile de specialitate din Parlament. Procedura a decurs pe repede-înainte, opoziția acuzând că viitorii miniștri aveau întrebările pregătite tocmai pentru a nu fi puși în dificultate de vreun membru din comisie de la alt partid din afara celor aflate la guvernare. 


"Așa cum anticipam, audierile din Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport sunt jenante. De fapt, nu sunt audieri, e un soi de maraton: vine candidatul, vorbește despre el și despre program vreo 15 minute, se pun întrebări alte 10-15 minute, rămân vreo 5-10 minute pentru răspunsuri. Ăsta e Parlamentul României căruia Dragnea zicea că vrea să-i redea demnitatea", a spus deputatul PMP de Constanța Robert Turcescu. 


Ulterior, prim-ministrul desemnat a prezentat în plen programul de guvernare și lista Guvernului, după care au avut loc dezbateri și, în final, votul de încredere al Parlamentului pentru noul Cabinet. În acest context, Opoziția nu a votat pentru învestirea cabinetului Grindeanu, deoarece consideră că Liviu Dragnea și-a numit un cabinet pe care vrea să-l controleze. Dar PSD și ALDE nu au avut emoții: UDMR a anunțat că susține noua echipă de la Palatul Victoria și a cerut, la schimb, un secretar de stat pentru cultura minorităților. 


Guvernul condus de Sorin Grindeanu este format din 26 de ministere. PSD și ALDE au ales să trimită în noul Guvern o garnitură tânără de miniștri, media de vârstă fiind de 44-45 de ani. De menționat că cel mai tânăr ministru va fi Augustin Jianu, de 30 de ani, ce va conduce ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, iar cel mai în vârstă, Teodor Meleșcanu, de 75 de ani, de la Externe. Din noul cabinet fac parte opt femei, o premieră în istoria post-decembristă, în timp ce 17 din cei 26 de miniștri nu au mai deținut niciodată un portofoliu guvernamental. 


Așadar, premierul Sorin Grindeanu va fi secondat de doi vicepremieri: Sevil Shhaideh, care e și ministru al Dezvoltării, și Daniel Constantin, titular și la Ministerul Mediului. Printre cei care formează noul guvern se află și câteva nume controversate. 


Cei de la ALDE au ținut neapărat să îl impună la Externe pe Teodor Meleșcanu. Fost ministru în mai multe guverne, fost șef al SIE, Meleșcanu a mai fost titular pentru o săptămână la Externe, dar a demisionat pe fondul criticilor legate de felul în care a gestionat votul din diaspora la prezidențialele din 2014. Un alt nume controversat este Florin Bodog, de la Sănătate. Este decan al Facultății de Medicină din Oradea, dar unii îi contestă tocmai titlurile sale universitare. 


La Ministerul Muncii vine Lia Olguța Vasilescu, cea care așteaptă ca dosarul de corupție în care este implicată să fie refăcut de către DNA.


Totodată, omul de încredere al lui Liviu Dragnea din Teleorman, Carmen Dan, va conduce Ministerul de Interne. Și este o premieră ca o femeie să ajungă în fruntea Internelor. 


Nume grele din PSD au primit ministere grele, astfel că Florin Iordache va conduce Justiția, iar Viorel Ștefan are pe mână Finanțele. 


Pe de altă parte, în noul guvern există și necunoscuți, precum Răzvan Cuc la Transporturi sau Mihaela Toader la Fonduri Europene. Economia ar urma să fie condusă de Alexandru Petrescu, șeful Poștei Române, companie intrată în atenția procurorilor. 


Doi foști miniștri din guvernul Năstase se întorc la Palatul Victoria: Petre Daea, la Agricultură, și Șerban Valeca, la Cercetare. 


Și un ministru din cabinetul Ponta a fost reactivat, în persoana lui Ionuț Vulpescu; acesta va conduce Ministerul Culturii. Una dintre surprizele noului guvern este și cel de la Educație, Pavel Năstase, în vârstă de 65 de ani, fost rector al ASE. 


În plus, pentru noul Cabinet s-au înființat și ministere noi: al Turismului, condus de Mircea Titus Dobre, de la PSD Constanța, al Românilor de Pretutindeni, preluat de ambasadoarea României în Israel, Andreea Păstârnac, dar și un Minister al Apelor și Pădurilor condus de Adriana Petcu, precum și unul pentru IMM-uri la comanda căruia se va afla Florin Jianu. 


La închiderea ediției, noii miniștri urmau să depună jurământul de credință, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4328 secunde