Deputatul Nicușor Dan:

"Guvernul Dăncilă acționează împotriva intereselor României în dosarul Roșia Montană"

350
Deputatul Nicușor Dan afirmă că Guvernul Dăncilă acționează împotriva intereselor României în dosarul Roșia Montană și susține că varianta conform căreia suspendarea înscrierii acestui sit în Lista Patrimoniului Mondial ar ajuta în procesul de arbitraj, așa cum au declarat autoritățile române, reprezintă o manipulare. 


"În sesiunea din 30 iunie, UNESCO va lua în discuție înscrierea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial. Din păcate, reprezentantul României va susține suspendarea procedurii până la finalizarea procesului de arbitraj al României cu Gabriel Resources. Este un act iresponsabil, din care țara noastră pierde enorm. Faptul că suspendarea înscrierii Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial ajută în procesul de arbitraj, așa cum susțin autoritățile române, este o manipulare", precizează deputatul într-un comunicat transmis, vineri, Agerpres. 


El arată că "înscrierea unui monument pe Lista Patrimoniului Mondial se face prin vot în Comitetul Patrimoniului Mondial, în urma raportului științific al ICOMOS (n.r. - Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor)", iar când raportul ICOMOS este favorabil, cum este cazul Roșiei Montane, votul reprezintă o formalitate. 


"Este pentru prima oară în istorie când un stat are un raport favorabil din partea ICOMOS și solicită suspendarea procedurii de înscriere. O premieră nefericită pentru noi, desigur. Înscrierea în Lista UNESCO este un privilegiu pentru care statele se bat, nu acționează împotrivă. Trăim o rușine istorică, provocată de un guvern incompetent. Ce pierde România? ICOMOS nu a propus doar includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial (1.073 monumente în lume, din care 7 în România), ci și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol (53 de monumente în lume). Pe de o parte, prin includere în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, România are posibilitatea să acceseze bani din Fondul Patrimoniului Mondial, destinat doar monumentelor din această listă. Pe de altă parte, includerea în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol reprezintă un avertisment că neînceperea lucrărilor de conservare poate să ducă la pierderea atributelor pentru care situl să fie inclus ulterior în Lista Patrimoniului Mondial. Prin urmare, Guvernul acționează contrar intereselor României, invocând motive diverse, care nu țin la o analiză serioasă", consideră Nicușor Dan.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3286 secunde