Guvernul atacă astăzi la Curtea Constituțională moțiunea de cenzură a PSD

105
Guvernul atacă astăzi la Curtea Constituțională moțiunea de cenzură a PSD - curteaconstitu539ional-1597995401.jpg
Guvernul va depune vineri, la ora 11.00, la Curtea Constituțională, sesizarea referitoare la conflictul juridic de natură constituțională determinat de moțiunea de cenzură. Sesizarea va fi depusă de șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă. Premierul Ludovic Orban a declarat joi că situația trebuie reglementată printr-o decizie a Curții Constituționale "pentru a nu permite o încălcare a Constituției privitoare la instituția asta fundamentală, care este instituția moțiunii de cenzură".


Orban a făcut acest anunț la finalul ședinței extraordinare a Parlamentului în care a fost citit textul moțiunii de cenzură.


Ce prevede Constituția


În Constituție nu există nicio mențiune privind depunerea unei moțiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Totuși, în Constituție este prevăzut faptul că se poate depune o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară, cu excepția situațiilor în care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.


Cum Parlamentul se află în sesiune extraodinară se poate depune și dezbate o moțiune de cenzură. De asemenea, conform coroborării textului din Constituție, moțiunea de cenzură trebuie supusă la vot în acea sesiune în care a și fost depusă.
"Alin (3) Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.
Alin (4) Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit articolului 114".


Augustin Zegrean: Nu se vorbește în Constituție de vacanță parlamentară


Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară nu ridică probleme de constituționalitate, în condițiile în care Legea fundamentală nu face diferență între tipurile de sesiuni parlamentare.


Legat de faptul că Ludovic Orban a invocat că moțiunea de cenzură poate fi depusă în sesiune parlamentară, și nu în vacanță parlamentară, Zegrean a spus la Digi 24 că "Nu se vorbește în Constituție de vacanță parlamentară. În Constituție spune că Parlamentul lucrează în două sesiuni ordinare, două sesiuni pe an, una începe în februarie și se sfârșește în iunie, alta începe în septembrie și se sfârșește în decembrie. Rămân 4 luni în care parlamentarii sunt în funcție, dar își desfășoară activitatea în teritoriu, în circumscripțiile electorale. În această perioadă pot fi convocate sesiuni extraordinare și nu scrie în Constituție ce nu se poate face în sesiune sau că nu s-ar putea depune moțiune de cenzură în sesiune extraordinară. Nu este nicio diferență din punct de vedere al Parlamentului, al activității parlamentare între sesiunea ordinară și sesiunea extraordinară. Deci cine spune că nu se poate depune moțiune de cenzură în timpul vacanței parlamentare este în afara Constituției".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6186 secunde