Guvernul a avizat "Legea micii reforme" în Justiție

290
Guvernul a avizat, vineri, în ședință specială, proiectul de lege privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor, denumit "Legea micii reforme" în Justiție, după ce actul a fost discutat și de președintele Traian Băsescu cu președintele CSM, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.
Conform premierului Emil Boc, prin proiectul de lege trimis spre aprobare la Parlament se preconizează instituirea obligației judecătorului de a fixa termene procedurale scurte, "chiar de la o zi la alta".
De asemenea, pentru a se evita lungimea proceselor și cazurile în care se obțin amânări permanente ale proceselor, pentru faptul că persoanele nu au fost citate sau nu au fost citate corect ori nu au știut că au fost citate, a fost instituită regula conform căreia partea care a primit citația pentru un termen de judecată va fi prezumată că are cunoștință și despre termenele de judecată ulterioare.
De asemenea, se instituie procedura împăcării părților, care înlătură răspunderea penală, pentru un anumit gen de infracțiuni, de o gravitate mai redusă.
În plus, se extinde procedura medierii, prin care persoanele implicate pot să găsească o cale comună de a soluționa un conflict, iar înainte sau când merg în fața instanței să fie deja înțelese, prin procedura medierii, în cauzele comerciale și în cauzele de divorț. Noutatea suplimentară o constituie faptul că se poate realiza divorțul prin acordul părților și în situația în care există minori.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4137 secunde