Guvernul a aprobat alegerea primarilor în două tururi. Ce urmează să se întâmple

616
Guvernul a aprobat alegerea primarilor în două tururi. Ce urmează să se întâmple - guvernulaaprobat-1579211748.jpg

Articole de la același autor

Președintele Klaus Iohannis a susținut, ieri seară, o conferință de presă la Palatul Cotroceni. Reacția președintelui vine în contextul în care Guvernul Orban a anunțat că-și va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În replică, PSD pregătește o moțiune de cenzură. Căderea Guvernului prin moțiune de cenzură ar fi primul pas pentru declanșarea alegerilor anticipate.


Guvernul a aprobat proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin și își va angaja răspunderea pe această inițiativă legislativă, urmând să transmită, luni, Parlamentului, o scrisoare în acest sens, a anunțat șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.


"Am promis, ne ținem de cuvânt, Guvernul liberal a adoptat în ședința de Guvern de astăzi proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Forma de adoptare a acestui proiect de lege va fi angajarea răspunderii, iar în acest sens Guvernul va trimite o scrisoare, luni, Parlamentului, în care să solicite convocarea unei sesiuni extraordinare pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin", a declarat Ionel Dancă, ieri, la finalul ședinței de Guvern.


Șeful Cancelariei premierului a precizat, întrebat de jurnaliști, că proiectul de lege nu se referă și la alegerea președinților de Consilii județene, ci strict la alegerea primarilor.


PSD amenință cu moțiune de cenzură


Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a reacționat după anunțul Guvernului privind angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Ciolacu a declarat că PSD împreună cu UDMR vor depune moțiune de cenzură.
Președintele interimar al PSD a dat asigurări colegilor că nu se va intra în alegeri anticipate pentru că partidul are capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. 


"Au venit cu asumare pe două tururi. O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, grupul UDMR. Vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă aceasta. Ei sunt ferm convinși că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem. Să nu ne cereți să promovăm o propunere de prim-ministru. Vom căuta o propunere cu aliații noștri la acest demers să fie alta decât din interioriul PSD", a declarat Marcel Ciolacu la Digi24.


Ulterior, președintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină demersul Guvernului de a-și angaja răspunderea în Parlament cu privire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.


"Astăzi, Guvernul a decis să își asume răspunderea pe modificarea Legii alegerii primarilor, în speță se dorește revenirea la alegerea în două tururi care este absolut corectă, democratică și normală. Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul și îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, calea corectă de alegere a unui primar în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus unu din alegătorii din comunitate să aleagă persoana care va fi primar. În acest sens, îi încurajez să meargă mai departe", a spus președintele Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.
Totodată, președintele a mai spus că este destul de sceptic în legătură cu anunțul PSD privind depunerea unei moțiuni de cenzură.


"Declarații se fac la cald și toată lumea își declară acceptarea sau dimpotrivă. Asta cu moțiunea, drept să vă spun, sunt destul de sceptic", a adăugat șeful statului.


Ce vizează procedura angajării răspunderii 


Procedura angajării răspunderii implică două consecințe: depunerea de către parlament a unei moțiuni de cenzură sau nedepunerea de către parlament a unei moțiuni.


O primă situație este cea în care parlamentul depune o moțiune de cenzură în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege. Dacă această moțiune este votată, atunci guvernul se consideră demis. În situația în care guvernul nu a fost demis prin moțiunea de cenzură depusă, proiectul de lege sau programul pe care și-a asumat guvernul răspunderea se consideră adoptat (art. 114).


A doua situație este cea în care parlamentarii nu depun moțiune de cenzură și atunci proiectul de lege, programul sau declarația guvernului, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de guvern, se consideră adoptat. Aplicarea programului sau a declarației de politică generală devin obligatorii pentru guvern.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4879 secunde