Galeriile Soveja, focar de infecţie! „Trăim ca în Vestul Sălbatic, primăria nu face nimic!”

2428

Articole de la același autor

Galeriile Soveja au ajuns un focar de infecţie. Constănţenii care locuiesc în blocurile din apropierea fostului centru comercial se plâng că zona este plină de gunoaie, persoane fără adăpost, hoţi de materiale de construcţii şi că seara mişună şobolanii. Autorităţile încă sunt prinse în proceduri şi hârtii şi nu au, deocamdată, un plan pentru a curăţa perimetrul.

Bazarul de pe străzile Soveja şi Ştefăniţă Vodă a devenit istorie. Micii comercianţi au tras obloanele după ce, anul trecut, administratorul terenului, Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa a pornit demersurile pentru demolarea galeriilor. Abandonate, magazinele au fost în scurt timp devastate, iar zona arată ca după război, cu geamurile sparte şi tâmplăria demontată. Fostele spaţii comerciale au devenit groapă pentru gunoaiele aruncate de vecini. Bucată cu bucată, zidurile, fierul, cărămizile sunt furate de hoţii de materiale de construcţii, iar structura riscă să se prăbuşească.




Dincolo de peisajul sinistru, cu munţi de gunoaie, geamuri sparte înşirate pe jos, ziduri care stau să cadă, locatarii din blocurile alăturate se plâng că zona este frecventată de tot felul de persoane dubioase, care se adună mai ales seara, distrug ce mai este în picioare, fac scandal şi creează foarte multă gălăgie. „Noaptea, nu putem să dormim. Soţia mea are traume. Miroase oribil, sunt gunoaie aruncate. Aici îşi fac nevoile, aici îşi beau berile. Vorbesc tare, se ceartă, se bat între ei. La început, când erau câteva magazinele funcţionale, mai arăta cât de cât. Apoi au spart prin spate, ca să poată intra la furat. Acum au devastat tot. Noi trăim aici ca în Vestul Sălbatic, chiar dacă suntem aproape centrul Constanţei. Primăria nu face nimic! Este o zonă foarte populată, avem magazine, pieţe, mall-uri, dar aici lângă noi este dezastru. Îţi este frică să cobori din maşină seara!”, ne-a declarat Gabriel, un constănţean care locuieşte la blocul din imediata vecinătate a fostelor galerii.




Deranjaţi de „vecini”

Acesta susţine că a solicitat sprijinul Poliţiei Locale de mai multe ori, dar, din păcate, nici măcar oamenii legii nu i-au speriat pe cei care îşi fac veacul în fostele spaţii comerciale. „Locuiesc de 40 de ani în acest bloc. De când au apărut cei din campusul social, este jale. S-a spus că cei cu dosare penale nu o să mai locuiască acolo, dar toţi sunt puşi pe distrugere. Şi noi nu avem ce să facem, avem de suportat mirosuri, gălăgie, mizerie, dezastru. Primăria a făcut parcarea din spate, este o minunăţie, plătim, toată lumea este mulţumită. Se poate ieşi cu copiii, avem unde sta, dar alături este focar de infecţie. Săptămâna trecută am făcut dezinsecţie în subsolul blocului, dar vin mereu şobolani, de la toate gunoaiele aruncate aici”, ne-a precizat un alt locatar din zonă.


 

Consultare publică pentru viitorul bazarului

Sesizaţi de către „Cuget Liber” cu privire la situaţia gravă de pe strada Soveja, reprezentanţii Primăriei Constanţa susţin că „se fac demersuri pentru ca terenul să intre în patrimoniul municipalităţii”.

„Deocamdată se urmează paşii legali. În urma unei consultări publice se va stabili ce se va face acolo”, au precizat cei de la Primăria Constanţa.

Terenul în suprafaţă de 3.200 mp este proprietatea Primăriei Constanţa, însă este administrat de RAEDPP. Acesta a fost obiectul unui litigiu în instanţă, cu o revendicare, însă, în 2019, a fost dat câştig de cauză administraţiei publice. Terenul nu avea cadastru şi nu era intabulat, astfel că procedurile sunt de durată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0308 secunde