Firea: Doamna premier m-a sunat și mi-a propus să accept calitatea de candidat la poziția de comisar european

240
Firea: Doamna premier m-a sunat și mi-a propus să accept calitatea de candidat la poziția de comisar european - pwnhmwvknty3mjqyngriyzc4nmjimdi1-1572383182.jpg
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că premierul demis, Viorica Dăncilă, i-a propus marți să accepte să fie candidat la poziția de comisar european, însă a declinat propunerea, deoarece dorește să își ducă mandatul la bun sfârșit, scrie Agerpres.

"Vreau public să-i mulțumesc doamnei premier Viorica Dăncilă pentru că astăzi, în jurul orei 13,00, cred, în jurul prânzului, m-a sunat și mi-a spus că ar dori să aibă acceptul meu pentru a fi propunerea Guvernului României să am această calitate, de candidat la poziția de comisar european. I-am mulțumit foarte mult pentru intenția pe care o are, pentru gândul pe care l-a exprimat. Mi-a spus că aș fi persoana cea mai potrivită, sunt primarul general al Capitalei, am numărul cel mai mare de voturi exprimate direct din partea populației, după președintele României și am rezultate bune în această poziție. I-am mulțumit pentru apreciere, dar i-am spus că, la fel ca domnia sa, și eu vreau să-mi duc mandatul la bun sfârșit până în ultima zi. (...) Deci, iată că a fost intenția, spun eu bună, din partea doamnei premier. Nu pot să părăsesc Primăria Capitalei, oricât mi-ar fi de greu. (...) I-am mulțumit doamnei premier, dar am declinat această propunere, pentru că vreau să muncesc aici până în ultima clipă și mă bucur că a fost colegul nostru, Victor Negrescu", a declarat Gabriela Firea la Digi24.

Întrebată despre faptul că propunerea lui Victor Negrescu nu are acceptul președintelui Klaus Iohannis, Gabriela Firea a comentat că acesta nu are rolul constituțional de a propune candidatul României pentru o funcție de comisar european.

"Eu știam că președintele României nu are atribuții constituționale pentru a face această propunere, de comisar european. Guvernul Dăncilă este încă în funcție, chiar dacă a fost o moțiune de cenzură, nu avem un alt guvern (...). Nu cred că era rolul constituțional al președintelui să-și spună o opinie, ci luăm lucrurile ca atare. Și în ceea ce privește cutumele, era așteptată o propunere din partea grupului social-democrat, nu din partea cealaltă a eșichierului politic, vom vedea ce se va întâmpla. Oricum, cred că domnul Negrescu era o propunere foarte bună din partea României și (...) cred că ar fi reprezentat România cu cinste", a spus Firea.

Referitor la un aviz al Parlamentului pentru candidatul la o funcție de comisar european, Gabriela Firea a afirmat că este vorba de un aviz consultativ și guvernul în funcție a făcut o propunere așa cum au făcut și guvernele celorlalte țări.

"Legal, toate celelalte țări au trimis din partea guvernului în funcție o propunere, așa s-a întâmplat peste tot. Dacă vrem neapărat o regulă pentru România, o putem respecta. (...)Avizul Parlamentului era consultativ. (...) S-a respectat calea oficială, guvernul trebuia să facă o propunere, guvernul a făcut o propunere", a conchis Firea.

Premierul demis Viorica Dăncilă l-a propus pe fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României. "Îl recomandă și Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles", a declarat Dăncilă marți, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor dacă Victor Negrescu este recomandat pentru funcția de comisar european.

Președintele Klaus Iohannis susține că premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european și îi solicită să nu transmită nicio astfel de nominalizare președintelui ales al CE, Ursula von der Leyen. Într-o declarație de presă publicată de Administrația Prezidențială, Iohannis afirmă că doar un nou Guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.8734 secunde