Facilități fiscale pentru agenții economici și scăderi de venituri pentru funcționarii publici, la Constanța

1304
Facilități fiscale pentru agenții economici și scăderi de venituri pentru funcționarii publici, la Constanța - fotofondfacilitatifiscale-1593187961.jpg

Articole de la același autor

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, propune acordarea mai multor facilități fiscale pentru mediul economic, dar și scăderi

de venituri pentru funcționarii publici. Măsurile vor fi supuse votului Consiliului Local, în cadrul ședinței Consiliului

Local Constanța, care va avea loc, marți, 30 iunie.

Primarul Decebal Făgădău susține că aceste modificări sunt necesare pentru a trece cu bine peste perioada dificilă creată de pandemia cu coronavirus.

"Trăim un an dificil, în care se schimbă prioritățile și se reașează bugetele. Cheltuielile noastre au crescut anul acesta, am alocat sume importante Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, cel care a fost în linia întâi în lupta contra Covid-19, iar colegii noștri de acolo au avut rezultate remarcabile", explică Decebal Făgădău.

Acesta a anunțat că, în perioada 1 iulie - 31 decembrie, vor scădea veniturile funcționarilor publici din autoritatea locală.

"Sporul de 15% se suspendă. Tichetele de vacanță de 1.450 de lei pentru fiecare angajat nu se mai acordă în anul 2020. Blocăm posturile, nu mai angajăm pe nimeni. Blocăm promovările. Nu mai promovează nimeni nici în grad, nici în treaptă. Suspendăm cursurile pentru formarea profesională. Întregul buget dedicat acestora va fi mutat în economii. În plus, nu vom mai acorda bonificații persoanelor care lucrau cu fonduri europene și, în acest fel, două milioane de lei vor merge tot în economii", precizează primarul Constanței.

Pentru agenții economici sunt însă vești bune. Aceștia vor beneficia de facilități fiscale, care să îi ajute să treacă cu bine peste pierderile provocate de pandemie.

"Pentru că turismul reprezintă o ramură importantă din economia orașului nostru, pe operatorii din această sferă de activitate, îi anunț că pentru anul 2020 se suspendă plata taxei de dezvoltare și promovare a turismului. Cei care au plătit-o deja pot solicita restituirea sumelor printr-o simplă cerere. De asemenea, taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice, de pe 15 martie și până la sfârșitul anului, este redusă cu 99%", anunță Decebal Făgădău.

Taxe simbolice pentru terase

Și pentru că sectorul de alimentație publică a avut mult de suferit pentru că a fost închis pe perioada ordonanțelor militare, primarul Constanței îndeamnă toți operatorii de alimentație publică să deschidă terase, pentru care "vor plăti un preț simbolic".

"Această reducere de 99% înseamnă, în stațiunea Mamaia, mai puțin de 1 leu pe lună, iar în oraș, chiar mai puțin decât atât. Avem și câteva condiții: să nu încurce circulația pietonală, să respecte regulile de curățenie, să igienizeze domeniul public sau privat pe care îl ocupă și, mai ales, să asigure condiții clienților, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță", explică edilul.

O altă măsură propusă spre votul Consiliului Local este reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri datorat pentru anul 2020, pentru clădirile proprietate a persoanelor fizice sau juridice, care au o destinație nerezidențială. În plus, va fi anulată pentru două luni plata taxei aferente acelorași clădiri cu destinație nerezidențială.

Reduceri de impozit pentru constănțenii cu datorii

"Un alt sector care a avut de suferit, pentru că nu a mai avut clienți, este sectorul publicitar. În perioada dintre 15 martie și până la sfârșitul anului, pentru toate panourile sau spațiile publicitare goale, care nu au mai avut clienți, nu se plătește nimic. Se plătește în continuare taxă doar pentru suprafețele ocupate, acolo unde există relații comerciale sau contracte cu partide politice și candidați. Pentru campaniile umanitare, în aceeași perioadă, 15 martie - 31 decembrie, nu se plătește niciun leu", declară Decebal Făgădău.

Tot în pachetul de facilități intră și scutirea de la plata accesoriilor pentru cei care înregistrează debite la 31 martie 2020, la Serviciul Public de Impozite și Taxe, și care achită datoria de bază, debitul principal, până la 15 decembrie 2020.

"Și anul trecut am avut o hotărâre asemănătoare, pentru că înțelegem că în această perioadă atât constănțenilor, persoane fizice, cât și agenților economici le este foarte greu. Mă așteptam la mai multe măsuri de la autoritatea centrală, dar este evident că anul acesta operatorii economici vor simți sprijinul substanțial al autorității locale, adică al nostru, al constănțenilor.

Sper ca aceste vești, proaste pentru colegii mei din sectorul public, dar bune pentru operatorii constănțeni, să fie privite ca pe o echilibrare firească a unui demers comun de repornire a economiei orașului nostru", adaugă Decebal Făgădău. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5647 secunde