Edilii constănțeni susțin varianta candidaturilor într-un tandem primar-viceprimar

2940
Edilii constănțeni susțin varianta candidaturilor într-un tandem primar-viceprimar - 512733806ad0ab29213d56d63c1ef211.jpg
Numeroasele conflicte și neînțelegeri care apar între primari și vice-primari și care ajung să blocheze administrațiile locale, uneori chiar și pentru câțiva ani buni, nu fac altceva decât să certifice carențele legislației din domeniul administrației publice locale.
Unii dintre aleșii noștri ar prefera ca primarul să aibă un cuvânt de spus în alegerea viceprimarului sau ar opta chiar pentru o formulă de candidatură comună de tipul primar-viceprimar.
Pregătindu-se pentru o întâlnire cu membrii Comisiei de administrație din Parlament, primarul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a declarat că a pregătit o serie de propuneri pe care să le înainteze săptămâna aceasta parlamentarilor pentru îmbunătățirea legislației privind administrația publică locală.
În primul rând, el s-a arătat susținătorul ideii unei candidaturi "în tandem" primar-viceprimar în cadrul alegerilor locale. "Primarul ar trebui să candideze de la bun început cu o propunere pentru funcția de viceprimar. Ar trebui să aibă o listă, iar primul de pe lista lui să fie viceprimarul", a fost de părere Gheorghe Cojocaru. În același context, edilul a mai venit cu o variantă: legea administrației locale să ofere posibilitatea primarului de a-și alege viceprimarul din rândul consilierilor.
El a atras atenția asupra numeroaselor conflicte și dispute care se nasc între primari și viceprimari, viceprimarul ajungând de cele mai multe ori "o monedă de schimb" între formațiunile politice pentru a asigura buna funcționare a consiliului local.
"Este o idee interesantă", a remarcat și primarul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, referindu-se la posibilitatea existenței unei candidaturi în tandem de tipul primar-viceprimar. În opinia sa, primarul ar mai putea avea drept de veto atunci când se alege viceprimarul în consiliu sau acesta din urmă să fie ales la propunerea primarului.
Și primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, a fost de acord cu propunerea inițială a colegului său, edilul Gheorghe Cojocaru, privind modul de alegere al primarului și viceprimarului. Inclusiv Bălan a avut neînțelegeri cu primul viceprimar al comunei, Dumitru Timofte, care a fost în cele din urmă exclus din Consiliul Local Nicolae Bălcescu la sfârșitul lui 2008.
"Cred că ar fi normal ca viceprimarul să facă o echipă cu primarul pentru că altfel nu ar merge lucrurile", a declarat și edilul orașului Năvodari, Nicolae Matei, care s-a arătat de acord, în principiu, cu formula propusă de Gheorghe Cojocaru. Pe de altă parte, el a atras atenția că "legislația nu ar trebui modificată în funcție de persoane sau în funcție de situațiile care doar astăzi ne convin și mâine nu".
De aceeași părere a fost și primarul comunei Comana, Ion Adam. "În principiu, este o idee bună. Atunci când vine un primar nou să vină cu echipa lui și să își asume responsabilitatea la fel ca un guvern. Iar la sfârșitul mandatului său să răspundă în fața cetățenilor", a menționat Adam. Cu toate acestea, și el a susținut că nu ar trebui să fie inițiate proiecte de legi sau să se modifice legile în funcție de persoane și în funcție de poziționarea edililor în raport cu puterea.
Au fost și primari care s-au arătat surprinși de varianta unei candidaturi "în tandemul" primar-viceprimar. "Nu m-am gândit la această posibilitate și nu aș putea să mă pronunț. Pot să vă spun totuși că actuala formulă de alegere a primarului și viceprimarului mă satisface", a declarat primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache.
"Poate să fie o idee, dar nu m-am gândit încă la această variantă. Sunt foarte multe lucruri care ar trebui schimbate în legea administrației publice locale", a declarat scurt și edilul orașului Techirghiol, Adrian Stan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.556 secunde