Disputa Dăncilă-Iohannis privind numirea miniștrilor interimari, tranșată de CCR

Miercuri, 18 Septembrie 2019, 21:40
321
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că deciziile sale privind punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale vor fi luate după publicarea motivării de către CCR și a reiterat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să se prezinte în Parlament pentru votul de validare a Cabinetului său.


"Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii CCR de astăzi le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei, care va fi probabil publicată în perioada imediat următoare, dar, dacă doamna prim-ministru Dăncilă dorește, așa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluția este simplă: doamna prim-ministru, vă mai spun o dată, poftiți de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare", a spus Klaus Iohannis, în cadrul unei declarații publice televizate, de la Palatul Cotroceni.


Șeful statului a susținut că decizia CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Executivul condus de Viorica Dăncilă.


"CCR a luat în discuție actuala situație politică și prima observație pe care aș face-o: decizia de astăzi a CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție ca înainte prin plecarea ALDE de la guvernare și prim-ministrul este obligat de Constituție să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere. Constat, astăzi, cu satisfacție că și CCR a ajuns în mod corect și inevitabil exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare", a adăugat Klaus Iohannis.
În opinia sa, chestiunile legate de numirile și revocările miniștrilor menționate de CCR sunt blocaje generate de refuzul prim-ministrului de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere.
Declarația șefului statului a venit după ce, ieri, Curtea Constituțională a României a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele Klaus Iohannis pe tema refuzului șefului statului de revocare din funcție a unor miniștri și de desemnare a interimarilor.
Totodată, potrivit unor surse din Guvern, judecătorii constituționali au stabilit, referitor la desemnarea miniștrilor plini, că nu există conflict între premier și președinte, șeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora. Potrivit surselor citate, președintele este obligat să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de desemnare a miniștrilor interimari.


Ce spune premierul Viorica Dăncilă


Legat de acest subiect, premierul Viorica Dăncilă a declarat că "răspunsul CCR de miercuri arată foarte clar abuzul președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și Relației cu Parlamentul".


"Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția! Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și Relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere", a scris pe Facebook președintele PSD.
Premierul a amintit că decizia CCR îl obligă, totodată, pe Iohannis să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, "motivare pe care nu a primit-o niciodată din partea președintelui, așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest".


Pagina a fost generata in 0.3807 secunde