Deputatul Robert Boroianu cere explicații: "De ce primarii constănțeni sunt prigoniți de Curtea de Conturi?"

1058
5
Deputatul Robert Boroianu cere explicații:

Articole de la același autor

Deputatul liberal de Constanța Robert Boroianu consideră că, în ultimii ani, s-a pornit "o vânătoare de vrăjitoare" împotriva primarilor din județul Constanța, inspectorii Curții de Conturi făcând adevărate descinderi în instituțiile publice. Parlamentarul consideră că aceste controale ar fi trebuit să vină în sprijinul și în îndrumarea aleșilor locali, având ca interes comun legalitatea și transparența cheltuirii banului public dar, din păcate, lucrurile nu stau așa. 


În acest context, spune Robert Boroianu, măsurile inspectorilor sunt neunitare, interpretative, lăsând impresia unor "execuții" cu o cu totul altă comandă decât cea a administrării corecte a banului public. 


Drept urmare, în calitate de parlamentar de Constanța, Robert Boroianu i-a cerut lui Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României, să precizeze care sunt motivele pentru care contractele de publicitate încheiate de către administrațiile primăriilor din județul Constanța atât cu presa scrisă, cât și cu radiourile și televiziunile locale, sunt considerate de către instituția pe care o conduce fie inoportune, fie neconforme cu legislația aflată în vigoare atunci când sunt efectuate controalele Curții de Conturi asupra activității financiare a primăriilor. 


"Vă solicit clarificări, deoarece, potrivit mai multor sesizări primite la cabinetul meu parlamentar, am putut constata că există o practică neunitară la nivelul controalelor efectuate de inspectorii Curții de Conturi: ceea ce pentru autoritățile administrației publice locale din județul Constanța este interzis, pentru alte autorități ale administrației publice locale din țară este permis. Față de situația semnalată, vă solicit, domnule președinte, să îmi precizați care sunt motivele care stau la baza acestor practici neunitare în efectuarea controalelor Curții de Conturi și cum intenționați să sprijiniți autoritățile administrației publice locale, astfel încât acestea să cunoască și să respecte legislația utilizată de inspectorii Curții de Conturi la momentul efectuării controalelor specifice", se arată în documentul pe care deputatul constănțean l-a înaintat către președintele Curții de Conturi a României și în urma căruia așteaptă un răspuns scris.


Instanțele de judecată sunt asaltate de procese


Mai mult, parlamentarul liberal Robert Boroianu consideră că, la Constanța, controalele Curții de Conturi s-au transformat într-o prigoană. 


"Din păcate, la Constanța, controalele Curții de Conturi s-au transformat într-o prigoană, doar-doar or găsi ceva inspectorii. Așa s-a ajuns ca instanțele de judecată să fie asaltate cu nenumărate procese ale administrațiilor publice locale împotriva deciziilor Curții de Conturi Constanța, primari care fac împrumuturi la bancă pentru a acoperi prejudicii produse, culmea, prin investiții în comunitatea locală. Toate acestea deoarece inspectorii Curții de Conturi au analizat oportunitatea investițiilor, și nu doar legalitatea. Asupra oportunității investițiilor și cheltuirii banului public primarul ar trebui să fie cel care decide, deoarece el va da socoteală în fața alegătorilor, din taxele și impozitele cărora el administrează localitatea. Nu poate decide un inspector al Curții de Conturi dacă este necesară sau nu o investiție în comună sau oraș, ci se poate pronunța strict asupra legalității cheltuirii acelor bani", a spus deputatul Robert Boroianu.


El a adăugat că primarii au mai reclamat, de-a lungul timpului, o adevărată campanie împotriva instituțiilor mass-media, inspectorii Curții de Conturi fiind interesați să impute toate contractele pe care ziarele sau televiziunile le aveau cu diverse instituții publice. 


"Se întâmplă acest lucru, deși Legea administrației publice impune aleșilor locali să facă publice toate actele administrative și informațiile de interes public la nivelul comunităților locale. De asemenea, având în vedere profilul economic al județului nostru, sunt localități care au nevoie de promovare mediatică pentru a putea atrage turiști sau investitori, primarii care au nevoie să facă publice facilitățile oferite oamenilor de afaceri interesați. Astfel, ceea ce acum câțiva ani era perfect legal, brusc a devenit nelegal, trădând tematica expresă a controalelor. Ceea ce este cu adevărat revoltător este faptul că inspectorii Curții de Conturi acționează cu dublă măsură, chiar discreționar. Astfel, ceea ce primarilor din județul Constanța le este interzis, primarilor din alte județe din țară le este cu totul acceptat", a explicat parlamentarul liberal Robert Boroianu.


Comentează știrea

Acesti penelei
11 mai 2018
Sunt tot un fel de pesedei dar putini mai prosti

Sau ce naste din FSN tot pesedist se numeste.Acest Robert Boroianu nu a priceput nici pana azi care este rolul puterilor intr-un stat demacratic.Intr-un fel el vrea sa ne sugereze ca Statul Paralel se rafuieste cu primarii din jud. Constanta.Mai bine s-ar interesa de scolarizarea primarilor, ca daca au fost alesi asata nu inseamna ca stiu carte.Multi sunt vai de mama lor.Sa-i spunem domnului Boroianu,de altfel un politruc sters,ca pana si comunistii isi scolarizau primarii.In manualul ..."Geografia Judetului Constanta " pentru Clasa II primara urbana si Divizia II rurala din anul 1911 copilul afla cu ce se ocupa SUBPREFECTUL de la acea vreme...citez:...."Primarul si consilierii trebuie sa aiba grija de comuna.Se poate intampla insa,ca ei sa-si vada numai de treburile lor,SAU SA NU SE PRICEAPA LA UNELE LUCRURI.Ca sa ia seama cum dansii isi fac datoria si sa-i povatuiasca CAND NU SE PRICEP s-a pus un om mai invatat si priceput numit SUBPREFECT"...Si asta se intampla in urma cu mai bine de 100 de ani....in anul 1911.Fara comentarii.

Acesti penelei
11 mai 2018
tot eu

Domn Boroianu,mai bine v-ar interesa sa scolarizati un primar "pamantean" pentru orasul Constanta ca dupa cum merg treburile tot Fagadau va castiga in 2020,in 2024,in 2030. Fagadau nu are niciun contracandidat mai serios pana la ora asta.Vai ,mama voastra ! Prietenia voastra cu PSD va fi aspru sanctionata.Pe mine ,fost simpatizant PNL ,nu ma mai pacaliti inca o data.Numai sa aveti rabdare pana in 2020.Veti manca bataie la fundul gol.Veti fi si mai putini consilieri PNL din 2020.Hai sictir PNL !

acei pesedei
11 mai 2018
latracii psd

cum apare un penelist in presa sar imediat latracii psd ca cei de mai sus. votati psd cu zece maini fiindca va da dragnea pomana si ajutoare sociale si traiti pe spatele romanilor care muncesc. aveti orasul si judetul pe care il meritati imputiciuni pesediste ce sunteti. aveti limba tocita pe bucile lui fagadau, stroe si dragnea iar acum va dati zmei pe internet. constanta arata asa cum arata fiindca a fost condusa de psd si de asta sunteti atat de agitati. ca si voua va ajunge cacatul la nas si nu stiti cum sa il astupati asa ca il bagati in gura si faceti gargara cu el. latrati la pnl ca de acolo vine amenintarea pentru gastile psd care conduc constanta. hai sictir pesedisti nespalati.

Răspuns la: tot eu
Adăugat de : Acesti penelei, 11 mai 2018
Domn Boroianu,mai bine v-ar interesa sa scolarizati un primar "pamantean" pentru orasul Constanta ca dupa cum merg treburile tot Fagadau va castiga...
universal
11 mai 2018
primari

Primarii se prezintă la conducerea unei primării, gata școliți, cu mare școală chiar,dar e drept că în ale furatului, șmenăriilor,și a tot soiul de abuzuri și nenorociri, așa vin ei, "cu școală" !

fani
11 mai 2018
curtea de conturi...

Avand in vedere ca jumatate din functionarii Curtii de conturi provin dela Primarie ,sunt convins ca intentionat in rapoarte se face referire doar la "oportunitate" ,tocmai pentru a fi usor de respins in instanta.De ce nu se face(de ex.) dosar penal de incalcarea Legii .pentru plata drept avans , de milioane de euro , facuta din bani publici, firmei care avea contractul de modernizarea parcului arheologic CONTESTAT in instanta (lucru cunoscut de primarie), litigiu care s-a incheiat la peste un an dela primirea avansului !?Si asta doar un exemplu.Pentruca nu mai era vorba de oportunitate ci de Furt bani publici.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5121 secunde