Deputatul Mircea Banias clarifică situația privind cariera sa politică: "Nu sunt traseist!"

1120
Deputatul Mircea Banias clarifică  situația privind cariera sa politică:

Articole de la același autor

Deoarece în ultima vreme s-a văzut pe tot felul de liste, cu care și câte partide l-au avut ca membru, și pentru că este dator față de oamenii care de-a lungul timpului i-au acordat încrederea lor si l-au votat, deputatul Mircea Banias a făcut anumite precizări pe care le redăm în totalitate așa cum au fost formulate.



"Singurul partid din care am fost nevoit să plec a fost PD-L. Nu mi-a fost ușor și mi-a trebuit mult timp să pot lua această decizie. Revin la acest moment puțin mai încolo.

În 1997, convins fiind că doctrina de centru dreapta mă reprezintă cel mai bine, m-am înscris în PNL, unde am fost simplu membru pentru o perioadă scurtă de timp. În anul 2002 am primit invitația să particip la reconstrucția organizației PD Constanta. Am acceptat cu interes și cu convingerea că PD-ul este singura alternativă la un PSD uriaș care părea invincibil. A fost momentul în care mi-am început, cu adevărat, activitatea politică. Au fost cei mai frumoși și cei mai intenși ani, cu cele mai grozave rezultate, anii în care alianța DA a învins PSD-ul în alegerile generale, Traian Băsescu l-a învins pe Adrian Năstase, devenind președintele României, apoi PD-L-ul a devenit primul partid din România ca număr de parlamentari și, în fine, in 2009, la alegerile prezidențiale, PD-L Constanța a reușit să depășească PSD-ul lui Radu Mazăre, după foarte mult timp. Au fost ani în care am condus Organizația PD-L Constanța, am devenit senator ales uninominal și în care mulți colegi mi-au devenit prieteni.

În anul 2011, în urma unor acuzații absurde și aberante, am devenit coruptul anului, într-un spectacol mediatic care m-a marcat profund. Nu am încetat însă să sper că instanțele de judecată îmi vor da dreptate. Și mi-au dat, după opt ani infernali și peste o sută de termene, la ICCJ.

Poate cea mai mare dezamăgire a fost că au existat colegi de partid care m-au condamnat încă din ziua declanșării spectacolului. Am fost etichetat ca mare corupt și orice șansă de carieră politică în PD-L a fost anulată. Ocupat cu "dovedirea nevinovăției" m-am încăpățânat să dovedesc și că am dreptul să fac politică și, izgonit practic din partid, la propunerea unor colegi plecați din PD-L, m-am înscris în Partidul Conservator. Singura condiție pe care am avut-o a fost să nu mi se ceară să vorbesc de rău partidul din care am plecat. În luarea deciziei a contat faptul ca PC făcea parte dintr-o alianță de centru dreapta cu PNL. Din acest motiv m-am afiliat grupului PNL din Senat. În mod eronat se spune în presă că am aderat la PNL, apartenența la grupul parlamentar nefiind consecința vreunei adeziuni.

Ca membru PC am militat pentru și am avut un rol în fuziunea cu PLR-ul d-lui. Tăriceanu. Am muncit și am dezvoltat filiala ALDE Constanta. Pentru motive pe care nici astăzi nu le cunosc, fără a avea posibilitatea să ofer vreun punct de vedere, în 2017, după ce ALDE a devenit partid parlamentar, am fost exclus, nestatutar, din partid.

Împreună cu alți colegi, excluși abuziv din ALDE, printre care Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, am înființat și înregistrat o nouă formațiune politică, ProROMÂNIA. În 2018 ni s-a alăturat fostul premier Victor Ponta și a început un proces de consolidare a acestui proiect politic, proces confirmat de alegerile europarlamentare din 2019 la care formațiunea o obținut două mandate. De la bun început ne-am asumat o identitate doctrinară social-liberală. După căderea guvernului PSD al Vioricăi Dăncilă, a existat un moment de cumpănă în interiorul grupului parlamentar în sensul că o parte dintre colegi susțineau învestirea Cabinetului Orban, iar o alta era împotrivă. Fără a avea vreo garanție a reușitei demersului nostru, împreună cu alți șase colegi deputați am decis să votăm pentru, asumându-ne riscul unor sancțiuni din partea lui Victor Ponta, lucru care s-a și întâmplat. După vot am fost informați, prin presă, că vom fi excluși din partid.

Cred cu tărie că prevederea din Constituția României în legătură cu votul imperativ este corectă și că un parlamentar trebuie să gândească cu capul lui ce e mai bine pentru cetățenii pe care îi reprezintă.

Vreau să subliniez faptul că niciodată nu am părăsit băncile opoziției pentru a trece la un partid aflat la guvernare pentru vreun interes personal. Din PD-L am plecat când asigura singur guvernarea țării.

Din ALDE am fost exclus când de-abia se instalase la guvernare alături de PSD, iar votul pentru guvernul PNL l-am dat într-un moment în care nimeni nu credea că se vor putea aduna 233 de voturi, punându-mi în pericol poziția de lider al organizației Constanta și pe cea de vicepreședinte al ProROMÂNIA la nivel național.

M-am simțit dator să fac aceste precizări nu ca răspuns pentru cei neinformați sau răuvoitori care nu înțeleg sau se prefac că nu înțeleg noțiunea de traseism, ci pentru cei cărora le datorez cariera politică, cei care de-a lungul timpului mi-au acordat încrederea lor", a spus deputatul Mircea Banias.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0052 secunde