Deputatul Cristina Dumitrache: „Proiectul de lege pentru alergici merge la promulgare”

1167
Deputatul Cristina Dumitrache: „Proiectul de lege pentru alergici merge la promulgare” - cristinadumitrache2-1608056359.jpg

Articole de la același autor

Proiectul legislativ privind protecția persoanelor cu alergii inițiat de deputatul constănţean Cristina Dumitrache, de la PSD, a primit, ieri, vot final în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor. Drept urmare, legea va merge la promulgare. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, parlamentarul a punctat importanța acestui proiect care creează cadrul legislativ și va veni în sprijinul a mii de persoane ce sufera de boli alergice.

„Proiectul de lege privind protecția persoanelor cu boli și afecțiuni alergice în România a primit astăzi votul final și va merge la promulgare.

Acest proiect este extrem de important iar impactul pe care îl va avea pur și simplu nu poate fi cuprins în cuvinte. În mod real cifrele pe care le avem, în acest moment, în România nu sunt corecte și concludente încât să oglindească dimensiunea reală a acestei probleme. Alergia este o problemă din ce în ce mai vizibilă și prezentă în viețile noastre. Pacienții cu afecțiuni alergice au nevoie de tratament egal și nediscriminatoriu. Dar înainte de orice au nevoie de diagnostic. Organizația Europeană de Alergie și Imunologie atrage atenția asupra faptului că, în 2025, 1 din 2 europeni va fi alergic. România este în trend crescător la acest capitol și trebuie să se alinieze Uniunii Europene și la nivel legislativ iar astăzi am făcut acest pas”, a explicat Cristina Dumitrache.

Ea a spus că, prin acest proiect, se creează cadrul legislativ pentru ca această afecțiune să fie tratată cu maximă responsabilitate şi seriozitate prin colaborarea tuturor părților implicate (pacienți, medici, cadre didactice, mass-media).

Printre cele mai importante facilități și îmbunătățiri pe care le aduce legea se numără înființarea Registrului Național pentru Evidența Persoanelor cu Alergii dar şi instituirea obligativității în rândul școlilor, spitalelor, unităților de cazare să asigure hrana specială necesară persoanelor care suferă de alergii în mod egal și fără discriminare.

În plus, vor exista analize periodice sau anuale decontate prin CNAS şi se va avea în vedere facilitarea și efectuarea diagnosticării precoce.

Un alt beneficiu vizează pregătirea personalului medical de specialitate dar şi creșterea calității vieții persoanelor cu afecțiuni alergice prin promovarea integrării în școală și în muncă, garantarea egalizării șanselor și combaterea discriminării.

„Țin să mulțumesc tuturor colegilor parlamentari pentru sprijinul acordat în parcursul acestui proiect. O mulțumire specială doamnei doctor Roxana Bumbacea și doamnei doctor Camelia Berghea, președinte și vicepreședinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică care au conturat acest proiect prin expertiza pe care o au în acest domeniu. Iar la final doresc să îi mulțumesc lui Adan, un băiețel puternic care a avut de înfruntat multe provocări pentru că i-a dat forță mamei sale, a transformat-o într-o luptătoare neobosită și neînfricată pentru drepturile persoanelor cu alergii. Pentru cei care suferă de boli alergice, pentru Ani și pentru multi părinți care au copii cu alergii, astăzi nu e o simplă victorie. Astăzi recunoaștem că ei există, că drepturile le sunt respectate și protecția garantată”, a mai explicat deputatul constănţean Cristina Dumitrache.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4223 secunde