Deputatul Cristina Dumitrache: „Pacienţii asiguraţi vor beneficia gratuit de investigaţii de screening”

264
Deputatul Cristina Dumitrache: „Pacienţii asiguraţi vor beneficia gratuit de investigaţii de screening” - psdcristinadumitrache-1603904873.jpg

Articole de la același autor



În cursul zilei de ieri, Camera Deputaților în calitate de for decizional a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului.


Propunerea legislativă presupune introducerea dreptului la investigații gratuite de screening pentru pacienții asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Modificarea legislativă introduce sintagma de „screening”, definirea acesteia precum și dreptul asiguratului de a accesa aceste servicii la solicitare proprie din momentul încadrării în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist.


Deputatul constănţean Cristina Dumitrache, co-inițiator la proiectul de lege susține că lipsa investigațiilor de specialitate, în speță screening-ul este cauza principală pentru diagnosticarea tardivă a bolilor oncologice dar și a altor afecțiuni.


„Din cauza lipsei testului de screening gratuit, sistemul de sănătate din România a ajuns să aibă cea mai mare rată a mortalității din cauza cancerului la nivelul Uniunii Europene. Acest tip de investigație medicală este esențial în depistarea bolilor într-un stadiu incipient. Reglementăm astăzi accesarea nelimitată, firească și echitabilă a acestor servicii de către toți cetățenii asigurați. Fiecare boală diagnosticată timpuriu va micșora costurile tratamentelor și va reduce mortalitatea”, a precizat deputatul social-democrat Cristina Dumitrache. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3304 secunde