Deputații comunitari cer un cod de conduită mai sever pentru comisarii europeni

124
Deputații comunitari cer un cod de conduită mai sever pentru comisarii europeni - deputatiicomunitariceruncoddecon-1475681440.jpg
Codul de conduită pentru comisarii europeni trebuie să fie revizuit cu atenție pentru a preveni conflictele de interese în care s-ar putea regăsi membrii Comisiei și pentru a ajuta la recâștigarea încrederii cetățenilor europeni în instituțiile politice actuale. Acesta a fost mesajul-cheie transmis de mulți deputați marți seara în dezbaterea cu comisarul pentru afaceri economice Pierre Moscovici privind legăturile de afaceri ale unor foști și actuali comisari și recentele dezvăluiri "Bahamas papers". 


"Comisia vrea ca toți cetățenii UE să fie siguri că toți comisarii acționează exclusiv în interesul Europei. Orice conflict de interese trebuie evitat și în acest sens sunt reguli stricte deja implementate. Dar regulile trebuie să fie dublate de responsabilitatea personală. Comisia va analiza cum pot fi rezolvate aceste chestiuni", a spus Moscovici.


Mulți deputați au subliniat că recentele dezvăluiri "Bahamas", care au arătat că fostul comisar olandez pentru competiție Neelie Kroes nu a declarat funcția de conducere deținută într-o companie din Bahamas în timp ce exercita mandatul la Bruxelles, au fost o lovitură serioasă pentru cetățenii UE care își pierd deja încrederea în "elitele și instituțiile politice." 


Ei au cerut un cod de conduită mai sever pentru comisarii europeni, dar și o perioadă mai lungă de pauză înainte ca un fost comisar să poată intra în sectorul privat, pedepse și sancțiuni clare pentru încălcări evidente ale regulilor. Comisiile ad-hoc de etică din Comisia Europeană ar trebui să devină un organism independent, care să poată lua decizii finale privind activitățile acceptabile pentru foștii comisari. 


Fostul președinte al Comisiei José Manuel Barroso a fost, de asemenea, criticat în această vară pentru că a acceptat un post la banca de investiții Goldman Sachs, ca președinte neexecutiv al operațiunilor acesteia din Londra, cea mai mare filială a băncii. Această decizie a determinat intervenția Ombudsmanului european.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2648 secunde