Deputații au lansat, în dezbatere, un proiect ce vizează pacienții cu ACV

363
Deputații au lansat, în dezbatere, un proiect ce vizează pacienții cu ACV - comisiadesanatate-1531406432.jpg

Articole de la același autor

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților a lansat, în dezbatere, un proiect care prevede înființarea în spitalele județene de urgență de centre pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut.

"Este un proiect de lege de urgență, spunem noi, pentru că accidentul vascular cerebral a devenit în România tot mai pregnant, cuprinde o pătură tot mai largă de pacienți, ajungând la 50-60 de mii de pacienți pe an și din păcate, spun ca specialist, nu îi acordăm atenția necesară intervenției de urgență. Accidentul vascular reprezintă cauza principală de morbiditate și dizabilitate pe termen lung în lume. Dacă un accident vascular apare la un pacient care are distanță foarte mare de aceste centre, șansele lui de a supraviețui sau de a rămâne fără deficit motor sunt minore. Fereastra de intervenție pentru un accident vascular este de trei ore și jumătate. Dacă în aceste trei ore și jumătate nu introduci substanța care să facă tromboliza, pacientul va fi tratat clasic și va rămâne cu un deficit motor pentru toată viața sau va deceda", a anunțat Renică Diaconescu, vicepreședintele Comisiei de sănătate a Senatului și inițiator al proiectului, citat de Agerpres.

El a amintit că în prezent în România sunt zece centre, dintre care opt de elită.

"Noi gândim să facem la fiecare spital județean de urgență, înseamnă aproape 40 de centre. Ele vor fi gradate: gradul 2 pentru cele care vor fi de primă intervenție, gradul 1 pentru cele de elită unde se vor face operații complexe. Este nevoie de tomograf care să facă și angiografie în fiecare spital, este nevoie de medic neurolog de gardă, este nevoie de această substanță și este nevoie să ai alocate câteva paturi pentru monitorizarea pacienților după introducerea acestei substanțe. Înseamnă monitorizarea funcțiilor vitale - tensiune, puls și a funcțiilor cerebrale. Noi îl lăsăm în dezbatere să intre în septembrie (n.r. - circuit parlamentar), apoi să treacă și de Camera Deputaților, apoi în noiembrie să fie gata ca maxim la 1 ianuarie el să funcționeze în toată țara. Nu cred că sunt necesari foarte mulți bani pentru că substanța nu este foarte scumpă, este undeva la 500 de euro", a spus senatorul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.66 secunde