Degradare și mizerie în „oaza de verdeață” din cartierul Km 4-5! Ce face Primăria Constanţa?

3811

Articole de la același autor

Mizerie la tot pasul, grătare și mobilier urban distruse și maidanezi care și-au făcut culcuș în bălării. Astfel se prezintă „oaza de verdeață” de la piciorul podulului din zona Doraly. Intenția administrației locale este să transforme complet această pârloagă, într-un parc în adevăratul sens al cuvântului, care să aibă legătură spre pasarela ce va fi construită spre cartierul Poarta 6.





Cartierul constănțean Km 4-5 este „sărac” în oaze de verdeață, unde ar putea locuitorii să se relaxeze, mai ales în aceste zile toride de vară. Prin urmare, zona de picnic de la piciorul podului de la Doraly este cea mai apropiată opțiune. Dar nu și cea mai fericită. Grătarele instalate de administrația publică locală au fost distruse. Deși, se impune subliniat, au fost reparate – iar unele înlocuite – la începutul anului trecut. Tot atunci au fost instalate și mai multe băncuțe și mese, la fel cum s-a procedat și în alte parcuri din Constanța. Dar deja nu se mai cunoaște nicio îmbunătățire, totul arată murdar, degradat și ca o pată de rușine pe obrazul unui oraș care se dorește cu pretenții europene. Câteva bănci au tot fost mutate din loc în loc, iar unele au ajuns să fie aruncate la nimereală.



Gunoiul este prezent la tot pasul, resturile lăsate în urmă de petrecăreți în niște butoaie de tablă ce se vor a fi pubele fiind întinse peste tot de maidanezii ce-și fac culcuș prin stufărișul de pe marginile zonei. „Este o tentativă de parc, este mizerie și arată deplorabil, dar nu avem ce face. În apartamente este foarte cald, mai scoatem copiii aici, să se joace”, ne-a mărturisit Mariana C., o constănțeancă din zonă.



Loc de joacă ce arată deplorabil și o pompă de apă din alt secol...

Locul de joacă din această „tentativă de parc” este la rândul lui greu încercat de trecerea vremii. Leagănele sunt prinse cu sârmă din loc în loc, pentru a se evita vreo tragedie, unele sunt rupte și toate scârțâie din toate părțile. Iar toboganul spre care se îndreaptă toți copiii, ce tronează în mijlocul oazei de verdeață, fiind singura pată de culoare, cu siguranță a văzut zile mai bune. Ba mai mult, precum în întregul oraș, bălăriile s-au înălțat nestingherite, cetățenii spunând că de multe ori le era teamă că dintre ele vor ieși șerpi sau maidanezi, cu colții pregătiți. Marți, 3 august, în momentul în care am ajuns la fața locului, o echipă a administrației locale tăia însă iarba înaltă, spre încântarea localnicilor.

Având în vedere că zona este una destinată organizării de grătare – știut fiind că locuitorii urbei sunt mari pasionați ai acestei activități de relaxare! -, a fost prevăzută și cu o sursă de apă, necesară, mai ales că grătarele sunt folosite intens, chiar și așa distruse cum sunt. În această perioadă, constănțenii le încing pentru a-și pregăti pentru iarnă zacusca de vinete, ardeii copți și alte preparate culinare. Dar sursa de apă este de fapt o pompă rudimentară, cu un aspect îndoielnic.



Concurs de soluții, pentru prima dată la Constanța, pentru zona de grătare

Zona are nevoie de o transformare completă, iar reprezentanții administrației publice locale au anunțat intenția de a face schimbările necesare. „Am decis lansarea unui concurs de soluții pentru transformarea pârloagei de 18.000 mp, de vizavi de Doraly, în parc. Acum avem în zonă doar câteva grătare. Dorim ca parte integrantă din proiect să fie noua pasarelă spre cartierul Poarta 6, pasarelă care ar asigura sau facilita accesul cetățenilor în parc”, a declarat city managerul Constanței, Felicia Ovanesian.



Se impune precizat că forma aleasă, de concurs de soluții, este prevăzută de Legea 98/2016 a achizițiilor publice, dar până în prezent nu a fost utilizată în Constanța, după cum a afirmat Felicia Ovanesian pentru „Cuget Liber”. „În alte părți ale țării a fost realizat și proiectul unui spital prin concurs de soluții”, a adăugat aceasta.

Concret, concursul de soluții este inițiat de autoritatea contractantă printr-un anunț, prin care solicită operatorilor economici interesați să depună proiecte. În scopul evaluării proiectelor prezentate, autoritatea contractantă numește un juriu alcătuit exclusiv din persoane fizice independente față de participanții la concurs. În cazul în care participanților la concurs li se solicită o anumită calificare profesională, cel puțin o treime din numărul membrilor juriului trebuie să dețină calificarea respectivă sau o calificare echivalentă. Juriul este autonom în deciziile și opiniile pe care le emite și are obligația de a evalua, în mod anonim și exclusiv pe baza criteriilor indicate în anunțul de concurs, planurile și proiectele depuse de candidați. Anonimatul este menținut până la momentul la care juriul adoptă o decizie sau formulează o opinie.



Ce planuri are administrația locală

Deocamdată, reprezentanții Primăriei Constanța pregătesc documentația pentru concursul de soluții. „Nu știm ce se va întâmpla cu grătarele, nu a fost luată o decizie dacă vor rămâne sau nu, este în funcție de soluțiile care vor fi propuse. Dar cu siguranță nu vor fi în forma actuală. În proiect va fi inclusă și porțiunea neamenajată în prezent, care este pârloagă. Va fi gândit un sistem de legătură între cele două porțiuni de teren, dar și un sistem pentru diminuarea impactului fonic și al noxelor, având în vedere că în imediata vecinătate sunt artele intens circulate. Ne dorim să fie un parc în adevăratul sens al cuvântului, cu loc de joacă pentru copii. De asemenea, în proiect va fi inclusă și pasarela spre cartierul Poarta 6. Proiectarea pasarelei a mai fost scoasă la licitație în câteva rânduri, dar nu a atras interesul niciunui operator economic, probabil din cauza valorii mici a lucrării”, a declarat Felicia Ovanesian. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5235 secunde