De ce se dorește închiderea SOTRM Eforie? Deputații constănțeni intervin la ministrul Sănătății

Miercuri, 04 Decembrie 2013
922
Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud a reprezentat, în ultimii ani, o veșnică problemă pentru autoritățile constănțene. Interesele imobiliare din zonă, lipsa de finanțare din sectorul sanitar, dar și dezinteresul autorităților locale sau centrale au adus această unitate medicală în pragul colapsului. 


Spitalul de Ortopedie a fost preluat în cursul verii ca secție a Spitalului Județean Constanța, cu scopul declarat al eficientizării și menținerii activității. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, cadrele medicale au primit preaviz și sunt nevoite să-și caute alt loc de muncă, în maxim 20 de zile, cu toate că hotărârea de guvern prevedea preluarea cadrelor medicale de către celelalte spitale. În acest context, există și câțiva politicieni care au luat atitudine față de situația de față.  


Concret, deputatul constănțean Florin Gheorghe crede că eficientizarea propusă a fost doar una de fațadă. "Spitalul de ortopedie Eforie Sud reprezintă o miză imobiliară uriașă. După cum bine cunoașteți, spitalul are o tradiție de peste 100 de ani în tratarea afecțiunilor ortopedice și numărul de pacienți tratați, chiar și în ultimele luni, este unul dintre cele mai ridicate. Cu toate acestea, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța a decis închiderea acestui spital și concedierea medicilor", a declarat deputatul constănțean. 


Pus în fața acestei situații, parlamentarul democrat-liberal Florin Gheorghe a decis să îi adreseze un set de întrebări Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, referitoare la Spitalul de Ortopedie din Eforie Sud. 


"Având în vedere faptul că Spitalul de Ortopedie din localitatea Eforie Sud deține un patrimoniu imobiliar excepțional (terenuri, clădiri, plajă), vă rog să îmi comunicați, domnule ministru, următoarele: sunteți informat despre motivele reale ale închiderii Spitalului de Ortopedie din localitatea Eforie Sud? Personal, dar și în calitate de ministru al Sănătății, sunteți de acord cu decizia managerului S.J.U. Constanța prin care s-a dispus închiderea Spitalului de Ortopedie Eforie Sud? Totodată, având în vedere specificul stațiunii turistice Eforie Sud și specificul turiștilor care vizitează această stațiune, cum veți compensa absența serviciilor de tratament ortopedic din această stațiune?" l-a întrebat Florin Gheorghe pe ministrul sănătății. 


De asemenea, deputatul constănțean l-a mai întrebat pe Eugen Nicolăescu dacă poate garanta faptul că închiderea Spitalului de Ortopedie Eforie Sud nu a fost determinată de miza imobiliară uriașă și că patrimoniul acestuia nu va lua o cu totul altă destinație, și, totodată a cerut să găsească o soluție pentru medicii care și-au pierdut locul de muncă, în contextul în care România pierde zilnic zeci de medici.


Culețu: "Concedierea medicilor, un artificiu"


Și cei de la Forța Civică au luat atitudine față de situația Spitalului de la Eforie. "Se pare că, la nivelul decizional central cât și local, valoarea acestei unități medicale cu tradiție nu reprezintă mai nimic, însă valoarea patrimonială reprezentată de hectare întregi de teren intravilan amplasat pe malul mării a trezit interesul anumitor persoane care au demarat planul de acaparare al acestora", a spus președintele Forței Civice Constanța, deputatul Dănuț Culețu. Mai mult, el a reamintit că, Forța Civică Constanța a solicitat Ministerului Sănătății încă din luna martie a acestui an ca Spitalul de la Eforie să fie preluat de către minister pentru a salva această unitate medicală cu tradiție. "Se pare că indiferența și interesele materiale ale unor grupuri de rea credință împiedică în continuare acest demers și s-a găsit un artificiu, primul pas vizibil fiind să elimine cadrele medicale care reprezentau ultimul impediment în desființarea unității", a mai spus Dănuț Culețu. 



Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2531 secunde