Dacian Cioloș cere demisia premierului Viorica Dăncilă

589
Dacian Cioloș cere demisia premierului Viorica Dăncilă - dacianciolosceredemisiapremierul-1534516711.jpg
Fondatorul Mișcării România Împreună, Dacian Cioloș, îi solicită premierului Viorica Dăncilă să nu se refugieze în retorica minciunii și a conspirației și să demisioneze de urgență, după ce, susține fostul prim-ministru, sute de cetățeni români au fost bătuți, gazați și jigniți fără nicio justificare.


"Aveți datoria de onoare de a rezolva situația tensionată în care se găsește societatea românească. Primul pas este demisia dumneavoastră de urgență. Se împlinește o săptămână de când statul român, puterea politică, Guvernul României pe care îl conduceți și Ministerul de Interne aflat în subordinea dumneavoastră au ales să atace cetățeni români nevinovați, care protestau legitim. Toleranța și dialogul sunt părți esențiale ale democrației. Prin folosirea abuzivă, ilegală și disproporționată a violenței împotriva propriilor cetățeni, Guvernul PSD-ALDE a căzut un test important, a trecut o limită dincolo de care există o singură soluție: demisia", a afirmat Cioloș, într-o scrisoare deschisă transmisă prim-ministrului Dăncilă, postată pe site-ul Mișcării România Împreună.


El a adăugat că, în istoria recentă, România a cunoscut perioade negre și violențe de nepermis, în urma cărora cetățenii au fost uciși sau au avut de înfruntat agresiuni gratuite din partea propriilor conducători.


"Am crezut că acele vremuri au trecut. Cu tristețe constat că sute de cetățeni români au fost bătuți, gazați și jigniți fără nicio justificare, alta decât că protestau la adresa partidului din care faceți parte și la adresa celui care îl conduce în momentul de față. Cum violențele au avut loc în timpul mandatului dumneavoastră, sunteți pe deplin responsabilă. Onoarea funcției pe care o ocupați vă cere să demisionați de urgență", mai spune Dacian Cioloș.


În opinia sa, forțele de ordine nu au intenționat nicio clipă la mitingul din 10 august să îndepărteze provocatorii din piață și, atunci când au încercat să evacueze piața, s-au dedat unor agresiuni inacceptabile.


"Există deja dovezi clare că am avut parte de violențe disproporționate împotriva cetățenilor români care își exercitau pașnic dreptul de a protesta. Știm că atacul asupra cetățenilor din piață este o decizie politică prin semnătura prefectului Bucureștiului. Vă rog să aveți decența de a le oferi românilor un moment de minimă onoare, astfel încât să nu ajungem pe 1 Decembrie cu un Guvern care a girat violență împotriva propriilor cetățeni. Aveți soluția la îndemână, apelați la ea și oferiți poporului român posibilitatea de a-și recăpăta demnitatea începând cu momentul demisiei dumneavoastră", a mai adăugat Dacian Cioloș.


Potrivit acestuia, prin acțiunile din 10 august, Guvernul a încălcat prevederile Constituției, care oferă fiecărui cetățean posibilitatea de a protesta și impune respectarea libertății de exprimare. Fostul premier a susținut că intenția protestatarilor nu a fost să înlăture PSD de la guvernare printr-o lovitură de stat sau printr-o formulă nedemocratică.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3635 secunde