Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care îl obligă pe Iohannis să revoce miniștrii

137
Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care îl obligă pe Iohannis să revoce miniștrii - ccr-1570031761.jpg
Președintele României avea și are obligația constituțională și legală să emită cele două decrete de revocare la propunerea prim-ministrului, precizează Curtea Constituțională în motivarea deciziei prin care a constatat existența unui conflict juridic între Guvern și șeful statului, conform Agerpres. De asemenea, Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament dacă vrea să remanieze alți miniștri după ieșirea ALDE de la guvernare.


Pe 18 septembrie, CCR a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele Klaus Iohannis pe tema refuzului șefului statului de revocare din funcție a unor miniștri și de desemnare a interimarilor.


"În concluzie, referitor la cele două propuneri de revocare înaintate de primul-ministru în data de 26 august 2019, Curtea constată că președintele României avea și are obligația constituțională și legală să emită cele două decrete de revocare la propunerea primului-ministru. În lipsa unei atare acțiuni până în prezent, Curtea reține că a existat și există, în continuare, un conflict juridic de natură constituțională, generat de refuzul președintelui de a emite respectivele decrete de revocare", precizează judecătorii constituționali în motivare.


De asemenea, Curtea a reținut în motivare că revocarea reprezintă un mijloc legal pus la dispoziția premierului pentru vacantarea unei funcții din structura Guvernului, o măsură pe care prim-ministrul o propune președintelui României exclusiv în sensul respectării formalismului și principiului simetriei ce guvernează regimul actelor juridice de numire în funcții publice și față de care, fără a avea un drept propriu de apreciere, președintele trebuie să se conformeze într-un termen legal de 15 zile de la data propunerii prim-ministrului.


Mai mult, CCR precizează că președintele României nu a emis, nici până în prezent, decretele de vacantare a funcțiilor în urma propunerilor de revocare din funcție înaintate de prim-ministru în data de 26 august 2019, deși termenul legal de 15 zile a expirat.


"Raportând cele mai sus arătate la circumstanțele specifice prezentei cauze, Curtea constată că președintele României a încălcat dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (5) privind respectarea legilor, cu referire la normele incidente din Codul administrativ, (...) precum și ale art. 147 alin. (4) din Constituție, în considerarea jurisprudenței în materie a Curții Constituționale, refuzând să dea curs propunerii de revocare formulată de primul-ministru, propunere față de care, (...) președintele nu are un drept de opțiune", se menționează în motivare.


Klaus Iohannis a declarat imediat după decizia CCR din 18 septembrie că așteptă publicarea motivării în monitorul oficial, după care va analiza concluziile judecătorilor CCR și va comunica decizia sa.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.649 secunde